Μόνο 7 γυναίκες φορούν λευκό πέπλο μπροστά στον Πάπα

0
7

 

Εντυπωσιακή χωρίς καμία αμφιβολία ήταν η εικόνα που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία με την πριγκίπισσα Σαρλίν, σύζυγο του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, να φορά ένα λευκό πέπλο κατά την ακρόασή της από τον Πάπα.

Το «προνόμιο στο λευκό», «le privilege du blanc» (στα γαλλικά) ή ««il privilegio del bianco» (στα ιταλικά) είναι μια ιδιαίτερη παράδοση που αφορά βασίλισσες ή πριγκίπισσες που ασπάζονται τον Καθολικισμό.

Εμφανιζονται έτσι ενώπιον του ποντίφικα σε ακροάσεις, ειδικές τελετές ή λειτουργίες. Οι υπόλοιπες εστεμμένες του πλανήτη που ασπάζονται διαφορετικά χριστιανικά δόγματα (πχ η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας) φορούν μαύρο πέπλο.

Εκτός από την πριγκίπισσα Σαρλίν, οι άλλες έξι γυναίκες που έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο σήμερα είναι: η Σοφία τέως βασίλισσα της Ισπανίας, η Πάολα τέως βασίλισσα του Βελγίου, η βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου, η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, η Μαρία-Τερέζα σύζυγος του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου και η πριγκίπισσα Μαρίνα της Νάπολης.

Ασφαλώς η παράδοση δεν αφορά «κοινές θνητές» γυναίκες αρχηγούς κρατών, ακόμα και αν ασπάζονται τον Καθολικισμό, όπως για παράδειγμα την τέως πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον συμπατριώτη της Πάπα Φραγκίσκο.

Ούτε αφορά Καθολικές εστεμμένες συζύγους βασιλέων που οι ίδιοι ασπάζονται άλλο χριστιανικό δόγμα, όπως για παράδειγμα η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, δεδομένου ότι ο σύζυγός της βασιλιάς Βίλχεμ-Αλεξάντερ δεν είναι Καθολικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here