Μοσκοβισί: Έχει απομείνει λίγος χρόνος

0
15
France's Minister of Economy Pierre Moscovici holds a news conference after meeting European Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn (not pictured) at the Commission's Headquarters in Brussels June 4, 2012. REUTERS/Sebastien Pirlet (BELGIUM - Tags: POLITICS HEADSHOT BUSINESS)

 

«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», .

Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ακόμη, τόνισε ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη».

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», ειπε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο επίτροπος δήλωσε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τι θέλει να κάνει».

Για το αυριανό Eurogroup εκτίμησε ότι θα είναι χρήσιμο, αν και δεν αναμένει αποτελέσματα. Επίσης, ανέφερε ότι αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε ότι το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναγνώρισε πως δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here