Μουζάλας: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

0
15
 «Θυμώνω πολύ όταν ακούω για την Ελλάδα ως ‘ξέφραγο αμπέλι» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα χερσαία σύνορα της χώρας «φυλάσσονται θαυμάσια».
Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρει ακόμα πως για τις ροές προσφύγων και μεταναστών μέσω του Αιγαίου «δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνεις παρά μόνο διάσωση όταν έρχεται η βάρκα» και πως «το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις τουρκικές ακτές».

«Με ενοχλεί όταν κανείς αναφέρεται στις αδυναμίες της χώρας μας και ξεχνά τις αντίστοιχες της ΕΕ» λέει ο υπουργός και σημειώνει πως έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν λειτουργήσει τα hot spot στα νησιά. Για το μόνο κέντρο καταγραφής που εκφράζει επιφυλάξεις είναι αυτό της Κω, λόγω των αντιδράσεων μερίδας των κατοίκων.

Επισημαίνει, επίσης, ότι οι εισροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την εποχή, εκτός από τις ημέρες έντονης κακοκαιρίας. «Τις υπόλοιπες έχουμε έναν απίστευτο αριθμό, 4.000-4.500 την ημέρα. Αυτό είναι ένα ζήτημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μετά τις συζητήσεις στην ΕΕ η Τουρκία έχει δηλώσει χωρίς να αναλάβει τη δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις ροές. Είναι πλήγμα για εμάς και την Ευρώπη και θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί» υπογραμμίζει.

Για την πλατεία Βικτωρίας δήλωσε ότι το πρόβλημα της διανυκτέρευσης μεταναστών έχει αντιμετωπιστεί μετά την εκκένωση και δεν έχει ξανασυμβεί. Ο υπουργός επανέλαβε όμως ότι η πλατεία είναι «σταθμός του Μονάχου». «Στην πλατεία Βικτωρίας είναι γύρω – γύρω οι τράπεζές τους, τα σόγια τους, οι φίλοι τους, οι επικοινωνίες τους… Πηγαίνουν εκεί, κάθονται το πρωί όπως οι Έλληνες πήγαιναν στο σταθμό του Μονάχου. Οι προσπάθειες μας είναι οι πλατείες να ανήκουν στους ανθρώπους να μην είναι υπνωτήρια» εξήγησε ο Γιάννης Μουζάλας.

«Τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, των ανθρώπων χωρίς χαρτιά που δεν είναι πρόσφυγες, δεν μπορεί η χώρα να τον αντιμετωπίσει επ’ άπειρον. Για τους οικονομικούς μετανάστες υπάρχουν τρεις νόμιμοι δρόμοι: Ο ένας είναι να αιτηθούν άσυλο, αυτό εξετάζεται και ανάλογα με την απάντηση παίρνει κατηγορία. Ο δεύτερος να αιτηθούν οικειοθελή επιστροφή, είμαστε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και κάνουμε τέτοιες επιστροφές. Ο τρίτος είναι οι αναγκαστικές επιστροφές. Θα εφαρμόσουμε τον νόμο» τονίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here