Μούμια 4.500 ετών ανακαλύφθηκε στο Περού – Ήταν γυναίκα με υψηλό κοινωνικό στάτους

0
8

 

Μούμια 4.500 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Περού. Ελπίζουν να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τον αρχαίο πολιτισμό «Καράλ». Η ανακάλυψη έγινε στο χωριό Ασπέρο, ένα αρχαίο ψαροχώρι στα βόρεια της χώρας.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στην περιοχή είπε ότι η μούμια είναι πιθανότατα γυναίκα 40 – 50 ετών, μάλλον ευκατάστατη, η οποία τάφηκε με πλήθος αντικειμένων.

Συγκεκριμένα, στον τάφο της γυναίκας βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- μικρά γλυπτά με μορφές πουλιών ή μαϊμούδων, καθώς και ένα κολιέ από όστρακα. Η μούμια χρονολογείται από το 2.500 π.Χ., περίπου την εποχή που ξεκίνησαν να χτίζονται πυραμίδες στο Περού.

Τα αίτια του θανάτου της γυναίκας δεν είναι γνωστά, αν και η αρχαιολόγος Ρουθ Σάντι Σολίς έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο θυσίας. «Στους οικισμούς του πολιτισμού του Καράλ, η ανθρώπινη θυσία δεν ήταν συνηθισμένη. Ήταν κάτι πολύ σπάνιο» δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Andina.

Είπε, επίσης, ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο δείχνουν «ισότητα μεταξύ των φύλων, που επέτρεπε τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες να έχουν ηγετικούς ρόλους και να απολαμβάνουν ανώτερο κοινωνικό στάτους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here