Μουζάλας για Σένγκεν: «Παρεμβαίνουμε σε ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος εξόδου»

0
5

 

Για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, την κατασκευή των Hotspots, τις συζητήσεις για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της Συνθήκης Σένγκεν και τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε στον Realfm 97,8 ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ήταν γόνιμη συζήτηση σε φιλικό κλίμα, ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το ότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο αρχηγός της ΝΔ στις επαφές του με ξένους ηγέτες και το ΕΛΚ θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την πορεία της χώρας μας.

Για τη Συνθήκη Σένγκεν και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε τη συγκρατημένη του αισιοδοξία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση. «Παρεμβαίνουμε σε ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος εξόδου» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας σημειώνοντας ότι «το να μην υπάρχει ανησυχία θα ήταν λάθος , υπάρχουν φωνές εκτός θεσμών εκτός των μεγάλων κρατών που ζητούν ή προτείνουν κάτι τέτοιο υπόγεια και φανερά».

Σχολιάζοντας ποικίλες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε πως «ο Ντεμεζιέ δεν είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων. Αυτό που λέει είναι ότι αν συνεχιστεί μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν τα σύνορα».

Για την πορεία της κατασκευής των Hotspots δήλωσε ότι «εμείς (σ.σ. η Ελλάδα) θα φτιάξουμε τα hotspot αλλά αυτό δεν ελέγχει τις ροές. Οι ροές ελέγχονται στα σύνορα της Τουρκίας εμείς πρέπει να ελέγξουμε το ρυθμό μετεγκατάστασης». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές πριν μπουν στις βάρκες για την Ελλάδα.

Για την Τουρκία και τις ευθύνες που της καταλογίζονται αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε ότι δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία σημειώνοντας ότι «Το πρόβλημα ξεκινά από τις ακτές της Τουρκίας. Η πολιτική ηγεσία της έχει διατυπώσει τη βούληση να ελέγξει τις ροές αλλά δεν γίνεται, άρα η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here