Μουζάλας: Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες μέχρι την εφαρμογή των αποφάσεων

0
3

 

Χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να του υποδείξουν οι δήμοι όλης της χώρας.

Το αίτημα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου ήταν παρών. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του, «κατά την άποψή μου το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο και προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης».

Όσο η Ειδομένη παραμένει κλειστή «και μέχρι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας και κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους», συνέχισε. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υλοποιεί σχέδιο «για πρόχειρη φιλοξενία, αμέσως μετά όμως, αφού μαζευτούν από τους δρόμους, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Βασίλης Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για «συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με τους δημάρχους», ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραμονής μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Για απουσία εθνικού σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Τόνισε, επίσης, ότι η αυτοδιοίκηση «θα βάλει την πλάτη που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε για να αντιμετωπίσει η χώρα αυτό το ζήτημα». Ωστόσο, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει τις προδιαγραφές, οπότε «να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here