Μουζάλας: Στην Τουρκία, όχι στην Ελλάδα, η πόρτα για τις προσφυγικές ροές

0
5

 

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία» διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός επισκέφθηκε στη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε όλη την Ευρώπη το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης (hot spot) στη Μόρια. Στόχος, να εξεταστούν όλες οι προσωρινές λύσεις ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών όπου μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες υπό βροχή. «Αυτές οι σκηνές δεν θα υπάρξουν ξανά αφού θα υπάρξει η απαραίτητη αυτή οργάνωση ώστε η κατάσταση σε δύσκολες στιγμές μεγάλων κυμάτων προσφύγων ή κακοκαιρίας να εκτονώνονται εύκολα» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η εξετάστηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του hot spot στη Μόρια ώστε «κανένας πρόσφυγας που θα φτάνει εδώ να μη μένει περισσότερες από δυο μέρες. Να καταγράφεται γρήγορα και να αναχωρεί για τον τόπο που επιθυμεί».

Εξάλλου, όπως υποστήριξε ο κ. Μουζάλας από τη Χίο, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές φιλοξενίας και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το δήμαρχο για τη ρύθμιση σχετικών λεπτομερειών. Επίσης ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε στο μεταξύ για πρώτη φορά δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατά τρόπο ώστε να επιτραπεί σε ορισμένες χώρες, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, να αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ρητά ότι η Κομισιόν θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος της προσφυγικής κρίσης στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για το 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here