Μουζάλας: Το 50% των προσφύγων στα νησιά είναι παράνομα στην Ελλάδα

0
13

 

Τη δημιουργία 500 θέσεων μέχρι τον Ιούλιο για την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών και παράλληλα την καθιέρωση εθελοντικού προγράμματος για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Aπαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου, στη Βουλή,ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά με τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι δύσκολη, σημειώνοντας ότι περίπου το 50% αυτών που βρίσκονται στα νησιά εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Τόνισε ωστόσο ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, και ήδη η κατάσταση έχει αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως είπε, συνολικά αυτή τη στιγμή παραμένουν 8.000 πρόσφυγες σε όλα τα νησιά, ενώ έφερε ως παράδειγμα τη Μυτιλήνη όπου από 10.000 που ήταν αρχικά, σήμερα έχουν μειωθεί στους 3.000.

Ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας, με κρούσματα παραβατικότητας από ένα κόσμο, όπως είπε, «που έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση, του τελειώνουν τα λεφτά, νοιώθει εγκλωβισμένος και δικαιούται να είναι δεικτικός».

«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μικροεντάσεις. Δεν είναι όλοι τους πολύ καλοί άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιοι που πίνουν, κάποιοι που προσπαθούν να περάσουν ναρκωτικά, έχουμε αψιμαχίες. Και εγώ ακούγομαι από άλλο πλανήτη όταν λέω ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα και να προστατευθούν οι οικογένειες. Είναι θέμα χειρισμού να χτυπήσεις το κακοποιό στοιχείο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν το πρόβλημα γίνει εκρηκτικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here