Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ:’Αρση των capital controls μετά την ανακεφαλαιοποίηση

0
3

 

  Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συντελεστεί το συντομότερο δυνατόν, υποστήριξε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην εφημερίδα «Boersen Zeitung».

«Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι η πιθανότητα «χαλάρωσης» των capital controls πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει εξαιρετικά μικρή.

«Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν μπορεί να καταστεί δυνατή πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό» εξήγησε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει εκ νέου το ζήτημα αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, γνωστό και ως «waiver».

Σημειώνεται ότι η άρση του waiver είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προσφύγουν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).

Όσον αφορά το νέο πακέτο βοήθειας, υποστήριξε ότι χαρακτηρίζεται από το σωστό μείγμα δημοσιονομικών μέτρων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επίσης, χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα εφαρμοστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι τα μη συμβατικά μέτρα συνιστούν μία προσωρινή λύση. «Οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από νευρικότητα» συνέχισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα δράσης της ΕΚΤ.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να δράσει εκ νέου, μόνο εφόσον η οικονομική ή νομισματική κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά» κατέληξε ο κ. Κερέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here