Μπλερ: Η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ συνέβαλε στην άνοδο των τζιχαντιστών

0
6

Η επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που αναμένεται να προβληθεί σήμερα.

Όσο για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη «βασική αιτία» για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ο Μπλερ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό», σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

«Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όσοι από εμάς απομακρύναμε (σ.σ τον πρώην ηγέτη του Ιράκ) Σαντάμ (Χουσεΐν) το 2003, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί το 2015», σημείωσε στη συνέχεια ο Μπλερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανία ζήτησε μάλιστα συγγνώμη για τις «λάθος» πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και για τον αποτυχημένο σχεδιασμό των γεγονότων που ακολούθησαν την ανατροπή του Χουσεΐν, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία.

Nα υπενθυμιστεί ότι η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here