Μπουρκίνα Φάσο: «Μίλησε» το πτώμα του προέδρου

0
9
Burkina Faso's President Blaise Compaore waits prior to meeting relatives and acquaintances of the victims of the Air Algerie crash at the Presidential Palace in Ouagadougou on July 26, 2014. The second black box from the Air Algerie plane disaster was recovered on July 26 at the remote crash site in northern Mali as investigators headed to the scene to determine the cause of the tragedy. Compaore met on July 26 with relatives of some crash victims in Ouagadougou and announced that Burkina Faso has opened an official inquiry into the cause of the disaster. AFP PHOTO/ SIA KAMBOU

 

Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπλεζ Κομπαορέ, πρώην προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, εξέδωσε τη Δευτέρα η στρατιωτική δικαιοσύνη της χώρας, που τον κατηγορεί για συμμετοχή στη δολοφονία του πρώην αρχηγού του κράτους Τομά Σανκαρά το 1987, ανέφερε δικαστική πηγή.

«Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μπλεζ Κομπαορέ» ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία το 2014 και σήμερα ζει εξόριστος στην Ακτή Ελεφαντοστού, εξήγησε η πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτό το ένταλμα, διευκρινίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για δολοφονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόκρυψη πτώματος.

Ο Τομά Σανκαρά, που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1983, σκοτώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1987, μαζί με άλλους 12 αξιωματούχους, στο πραξικόπημα με το οποίο ανήλθε στην εξουσία ο Κομπαορέ.

Η εκταφή των πτωμάτων των θυμάτων έγινε τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να εξεταστούν από ιατροδικαστή και να λυθεί το μυστήριο γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του «πατέρα της επανάστασης» στην Μπουρκίνα Φάσο. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας έδειξαν ότι ο Σανκαρά είχε «γαζωθεί από σφαίρες».

Η έρευνα για τον θάνατο του Σανκαρά ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου 2015. Ο Κομπαορέ είχε ανατραπεί τον Οκτώβριο του 2014, μετά από 27 χρόνια στην εξουσία. Το θέμα του θανάτου του Τομά Σανκαρά θεωρείτο «ταμπού» την εποχή της διακυβέρνησης του Κομπαορέ, σε βάρος του οποίου υπήρχαν υποψίες ότι διέταξε την εκτέλεση του προέδρου.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρώην μέλη του Συντάγματος της Προεδρικής Ασφάλειας, της σωματοφυλακής του Κομπαορέ, έχουν κατηγορηθεί για «δολοφονία, απόπειρα και απόκρυψη πτώματος». Μεταξύ αυτών είναι και ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, το πρώην δεξί χέρι του Κομπαορέ που επιχείρησε ανεπιτυχώς να τον ανατρέψει τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here