Μπροστά σε κλειστά σύνορα και πάλι οι πρόσφυγες

0
8
Migrants sit at no man's land, as Macedonian policemen guard the borders of their country near Idomeni village, northern Greece on Thursday, Nov. 19, 2015. The United Nations refugee agency says Macedonia has begun allowing only people from Syria, Iraq and Afghanistan to cross its southern border from Greece, while Greek authorities say migrants of other nationalities are gathering on the Greek side of the border and blocking the crossing completely. (AP Photo/Giannis Papanikos)

 

Αντιμέτωποι με κλειστά σύνορα βρίσκονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, που παραμένουν στον ασφυκτικά γεμάτο καταυλισμό και περιμένουν να έρθει η σειρά τους να περάσουν στην πΓΔΜ.

Σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία επέτρεψαν το Σάββατο τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλαδας- ΠΓΔΜ, οι αρχές της γειτονικής χώρας.

Αν και η ροή ξεκίνησε χθες γύρω στις 4 το απόγευμα, σταμάτησε το βράδυκαι αφού πέρασαν μόνο 300 άτομα, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη «βουλιάζει» από 6.500 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη ήταν κλειστή από την Πέμπτη το βράδυ και άνοιξε χθες για λίγες ώρες.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων που προσέρχονται στον καταυλισμό της Ειδομένης ευελπιστώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, αυξάνεται διαρκώς, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6.500 ανθρώπους.

Πάντως, η σιδηροδρομική γραμμή, δίπλα στον υπερπλήρη καταυλισμό, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και τα εμπορικά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Άλλοι 400 εξουθενωμένοι πρόσφυγες περιμένουν στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, ορισμένοι από τους οποίους ξεκινούν να διανύσουν τα τελευταία χιλιόμετρα με τα πόδια.

Δραματική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου έχουν φτάσει πλέον πάνω από 3.500 άτομα και οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν.

Για πέμπτη μέρα εγκλωβισμένοι στον Αλμυρό Βόλου 240 πρόσφυγες

Καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε χθες το βράδυ από τη Λαμία.

Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας.

Στους 20.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες πανελλαδικά

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αυξάνεται διαρκώς.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here