Μύθοι περί συνταγματικής προστασίας και αυτo-διοίκησης

3
99

Καιρός να σωπάσω.

Κι εδώ που τα λέμε, δεν τρέφω πλέον καμία εκτίμηση για τις λέξεις

Ιακ. Ζουγανέλης, Η αριθμητική των λέξεων

Μολονότι πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεριζώνουμε τα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας (δημοκρατία, ελευθερία, συμμετοχή) αλλά να τα διορθώνουμε θεσμικά και ακαδημαϊκά, αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ορισμένες πλευρές της σημερινής συνταγματικά κατοχυρωμένης Πανεπιστημιακής αυτο-διοίκησης.

·         Ποιος, πώς και πότε προστάτευσε την ελεύθερη διακίνηση των μη-αρεστών στις «δυναμικές μειοψηφίες» ιδεών; Αυτή δεν είναι αντι-συνταγματική παράλειψη; (άρθρο 16 παρ. 1 Συντάγματος, εδάφ. α’).

·         Ποιος, πώς και πότε έλεγξε τις άλλες μορφές ανυπακοής στις συνταγματικές διατάξεις που τελούνται εντός ΑΕΙ (π.χ άρθρα 4,5,6,9,11,25 κλπ) (άρθρο 16 παρ. 1 Συντάγματος εδάφ. β’).

·         Ποιος πώς και πότε εφάρμοσε ακριβώς τους νόμους του Κράτους στη διαχείριση των οικονομικών των ΑΕΙ (και δεν υπάκουσε στην «αυτονομία» των εσωτερικών συσχετισμών και συμφερόντων; (άρθρο 16 παρ. 5 εδάφ. β’ Συντάγματος).

·         Το πλήρως αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο (άρθρο 16 παρ. 5 Συντάγματος) γιατί πρέπει να ζητάει κάλυψη των ζημιών από την Πολιτεία όταν οι ζημιές γίνονται από δικούς του «καταληψίες»;

·         Το πλήρως αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να δίνει λογαριασμό (ουσιαστικό και όχι τυπικό) σε κανέναν για όσα γίνονται (ενώ δεν θα ‘πρεπε) ή δεν γίνονται (ενώ θα ‘πρεπε) μέσα στις αίθουσες; Οι ιπτάμενοι, άφαντοι, επίορκοι διδάσκοντες, οι ασκούντες επάγγελμα (ενώ ρητά απαγορεύεται εκ του νόμου) Πρυτάνεις, οι έχοντες διάφορα ασυμβίβαστα καλύπτονται από κάποια αυτονομία;

·         Το πλήρως αυτο-διοικούμενο Πανεπιστήμιο έχει αισθανθεί ότι η διοίκηση του έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί σε «καπάτσους» διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και σε μία (συν-διοικούσα;) φοιτητική νομενκλατούρα;

Όσοι επικαλούνται το Σύνταγμα καλά θα’ ναι να το τηρούν στην ολότητα των διατάξεων που αφορούν στην Ανώτατη Παιδεία και όσοι επικαλούνται την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ καλά θα’ ναι  να «αφηγηθούν» στην κοινή γνώμη ποιος και πώς πράγματι διοικεί το ελληνικό Πανεπιστήμιο (ή και ποιος θα το διοικήσει αύριο).

Υ.Γ.: Ελπίζω να μην «κληθούν» οι μπαχαλάκηδες να υπερασπιστούν το Σεπτέμβρη το αυτοδιοικούμενο ΑΕΙ.

*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχως, φωνη βοοντως εν τη ερημω.ΗΠανεπιστημιακη κοινοτης ειναι κατωτερη παραςαγγας
    των περιστασεων.Η μεγαλη συμμετοχη των φοιτητων ηταν το μεγαλο λαθος,αυτους θελουν παλι να βαλουν
    μπροσταρηδες στην επιθεση.

  2. Σπουδασα στην δεκαετια του 1960, τοτε η ΚΑΘΗΓΗΤΟΚΡΑΤΙΑ ηταν στο μεγαλειο της. Μετα πεσαμε στην ΦΟΙΤΗΤΟΚΡΑΤΙΑ-ΝΕΟΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑ, απο το ενα ακρο στο αλλο.
    Εμεις οι ΕΛΛΗΝΕΣ, θεε μου, δεν μπορουμε να βρουμε την μεση σωστη οδο;;;;;
    ΘΕΕ μας παραχωρησες τον τοπο διακοπων σου, γιατι ειχες μοιρασει τον κοσμο , αλλα φαινεται ειχες μοιρασε και τον νου, και δεν περισσευσε κατι και για μας!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here