Να αποφύγει τη διαίρεση κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας

0
8

 

Να αποφύγει τη διαίρεση κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Γιούνκερ να συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την ελληνική πρόταση για συμφωνία και να του εξηγήσει ότι «σήμερα είναι αναγκαίο οι θεσμοί και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση, προς όφελος της ενωμένης Ευρώπης».

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δίαιρεση. Είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά ο Πρωθυπουργός είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια ή άλλο κείμενο όπως ακούμε».

Η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλωντ Γιούγκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία».

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στις 15:30 στις Βρυξέλλες, όπου αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το  Bloomberg ,  ο κ. Τσίπρας απόψε θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την πληροφορία.

Πηγές  της Ευρωζώνης επιμένουν πάντως ότι ο πρόεδρος του Eurogroup καθώς επίσης και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση που θα έχει  ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here