«Ναι» στην Ευρώπη λένε οι Βρετανοί

0
9

 

H προεκλογική καμπάνια για το δημοψήφισμα έχει φθάσει στο απόγειο της. Στόχος και των δύο στρατοπέδων είναι να πείσουν το 20% των αναποφάσιστων. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση προηγείται το «Ναι» στην Ευρώπη.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα της φιλοευρωπαϊκής ψήφου αλλά και πολύ ενδιαφέροντα επί μέρους στοιχεία που ικανοποιούν ιδιαίτερα τους οπαδούς της Ευρώπης.

51% υπέρ του «Ναι» και 43% υπέρ του «Όχι», διαφορά αναλλοίωτη από την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Daily Telegraph. Αν ληφθεί υπ’ όψιν το ποσοστό αυτών που δηλώνουν, ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, η διαφορά μειώνεται σε 51% έναντι 46%.

Να υπογραμμίσουμε, ωστόσο, ότι η δημοσκόπηση έγινε πριν από τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, περί δεκαετούς αναμονής της Βρετανίας για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ σε περίπτωση επικράτησης του Brexit.

Άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σημερινής δημοσκόπησης, είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής όλων όσων λένε ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν υπέρ του Brexit παραμένει αναλλοίωτο στο 70% και σύμφωνα με τους δημοσκόπους έχει φθάσει στο ανώτατο όριο, αντιθέτως με το ποσοστό αυτών που δηλώνουν αποφασισμένοι να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν υπἐρ της παραμονής στην Ευρώπη, το οποίο έχει φθάσει το 66% και βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Δεν θα κερδίσει το Brexit πιστεύουν οι ερωτηθέντες

Επίσης στην ερώτηση για το ποιό αποτέλεσμα θεωρούν σίγουρο, το 57% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση της εφημερίδας Ντεϊλι Τέλεγκραφ, απαντούν ότι θα υπερισχύσει το «Ναι» στην Ευρώπη και μόλις το 22% πιστεύουν ότι θα κερδίσει το Brexit. Σύμφωνα με δημοσκοπικές εκτιμήσεις το «Ναι» στην Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση και διείσδυση στο 20% των αναποφάσιστων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσει με βάση ουσιαστικά επιχειρήματα και όχι ρητορικές κορώνες.

Η έμφαση που δίνει το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο, σε αυτά τα τελευταία στάδια της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει το 100% των ψηφοφόρων που δηλώνουν υπέρ της Ευρώπης και είναι στην πλειοψηφία τους νέοι 18-35 ετών. Πάντως στην Ντάουνινγκ Στριτ και στην διακομματική καμπάνια Stronger In Europe, εκτιμούν ότι με τα έως τώρα δεδομένα, το δημοψήφισμα έχει ήδη κριθεί και θα είναι υπέρ της Ευρώπης.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here