ΝΑΤΟ: Επιπλέον ενίσχυση της Τουρκίας το επόμενο διάστημα

0
11

 

Για την διασφάλιση των συνόρων της Τουρκίας, μετά την άνοδο του «βίαιου εξτρεμισμού στην περιοχή», το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, τη βοήθειά του προς τη σύμμαχο χώρα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εργασθούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας», υποσχέθηκε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πάντως ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε πως αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, όταν ένα τουρκικό καταδιωκτικό κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό που, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here