Νέα βέλη του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Η οικονομία δεν είναι εκεί που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε

0
7

 

«Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε«, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Δεν είναι εκεί που θα θέλαμε και εκεί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα κάνει την ελληνική οικονομία ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέρος, πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαίρεση από αυτήν την άποψη. Όπως ανέφερε, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης τα προγράμματα ήταν πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, υπάρχουν πολλοί σύνθετοι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχημένο.

Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ για την αξιολόγηση των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ο κ. Ράις απάντησε ότι η έκθεση αυτή θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προυπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό.

Προϋποθέσεις γι’ αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις “βέλτιστες διεθνείς πρακτικές”.

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here