Νέα δήλωση Φίλη: Δεν ήταν γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση (ΒΙΝΤΕΟ)

0
12

Δεν ήταν γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση επανέλαβε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. 

«Έκανα τη δήλωση ότι πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας», είπε ο υπουργός Παιδείας

Μόλις ωστόσο έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση, ο κ. Φίλης έσπευσε να προλάβει τις αντιδράσεις, επισημαίνοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Αμεση ήταν η αντίδραση από το κοινό, όταν ένας άνδρας του φώναξε : «Γενοκτονία ήταν».

«Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτό το διάλογο. Καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις. Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού» απάντησε ο κ. Φίλης.

Επέμεινε όμως: «Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγματα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι κι άλλο η γενοκτονία».

Ερωτηθείς μάλιστα γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Ο πρώτος λόγος γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας όταν ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here