Νέα λίστα με ύποπτες συναλλαγές έδωσε ο Φαλτσιανί στην κυβέρνηση

0
7

 

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίο έχει κατατεθεί νέα λίστα με περισσότερες από 500.000 ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, την οποία παρέδωσε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μ.Καλογήρου ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC της Ελβετίας, Ερβέ Φαλτσιανί.

Πρόκειται για κρυπτογραφημένο αρχείο το οποίο «ξεκλειδώνει» τη «λίστα Λαγκάρντ», το οποίο αποτελείται από κινήσεις λογαριασμών που αποκαλύπτουν ποιοι κατέθεσαν χρήματα, πότε και που διοχετεύθηκαν, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αποκαλύπτονται και οι τροφοδότες των λογαριασμών.

Τη νέα λίστα, με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές, παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μιχάλης Καλογήρου, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα, στο εξωτερικό, με τον πρώην υπάλληλο της HSBC, Ε. Φαλτσιανί.

«Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, κινούμαστε δραστήρια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό υυμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί και παρέλαβε ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Το κρυπτογραφημένο αρχείο που φέρεται να είναι τεράστιο χρειάζεται ειδική επεξεργασία και θα χρειαστεί εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να ανοιχτεί.

Η Εισαγγελία πλέον αναμένει να αποσαφηνιστεί αν η «αποκρυπτογράφηση» θα γίνει την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν κι οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here