Νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

0
1

 

Νέα απόφαση για την ιδιωτική εκπαίδευση υπέγραψε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα του ΦΠΑ.

Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν συμπληρωματικά τιμολόγια και δηλώσεις ΦΠΑ για τιμολόγια που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουνίου έως τις 16 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση:

α. Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ μπορούν να εκδοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2015. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για αρχικά στοιχεία με ημερομηνία έκδοσης από 20 Ιουλίου 2015 έως 16 Οκτωβρίου 2015.

β.  Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας ο φόρος νόμιμα οφείλεται.

γ.  Οι εν λόγω δηλώσεις ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν είναι αρχικές ή τροποποιητικές, υποβάλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Σήμερα, καταγράφεται το εξής παράδοξο: Οι διατάξεις νομού για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με συντελεστή 23% ισχύουν κανονικά, πάρα το γεγονός ότι όλα τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία έχουν πει ότι θα τον καταργήσουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να ζητά την αναστολή του μέτρου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν εξέδωσε την ΠΝΠ που αναμενόταν, με αποτέλεσμα το φίδι από την τρύπα να βγάλει η ΓΓΔΕ, παρατείνοντας την προθεσμία υπαγωγής στο καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Οκτωβρίου. Έτσι όμως, οι επιχειρήσεις ήταν «μισοπαράνομες», αφού κανονικά έπρεπε να κόβουν τιμολόγια με ΦΠΑ βάσει του νόμου, αλλά πατώντας στην παράταση απέφευγαν τη σχετική υποχρέωση. Με τη νέα απόφαση Σαββαΐδου, καλύπτονται με το τρικ της υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here