Νέα «πολιτική» ακολουθεί η Ύπατη Aρμοστεία μετά τη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας

0
4

 

«Η Υ.Α. δεν συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία επαρκούς ικανότητας υποδοχής», τονίζει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κα Φλέμινγκ.

Όπως τονίζει η Υ.Α.,μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα hotspot στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, όμως σύμφωνα με τις νέες διατάξεις της συμφωνίας «οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης». «Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική μας ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, έχουμε διακόψει ορισμένες από τις δράσεις μας σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς. Ωστόσο, η Υ.Α. θα διατηρήσει την παρουσία της με έναν εποπτικό ρόλο σε θέματα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς και με την παροχή ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις διαδικασίες για την πρόσβαση στο άσυλο», συμπληρώνει η κ. Φλέμινγκ.

Η Υ.Α. τονίζει ότι τα μέλη του προσωπικού της θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις ακτές και στο λιμάνι για να παρέχουν βοήθεια. Η κ. Φλέμινγκ, ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία της Υ.Α. για το γεγονός ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εφαρμόζεται πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα. Σημειώνει επίσης ότι προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου, ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here