Νέες αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση

0
12

 

Νέες αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ σε ότι αφορά στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος άφησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

«Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης, κατηγορώντας το ΔΝΤ για συνεχείς αμφισβητήσεις των στοιχείων της Αθήνας, χωρίς να εξηγεί πώς υπολογίζει τα δικά του, που είναι γεμάτα ανακρίβειες.

Η στάση του Ταμείου που «κανείς δεν έχει καταλάβει αν θέλει να μείνει ή να φύγει» προκαλεί «μια κατάσταση καταστροφικής αβεβαιότητας στην οικονομία», τόνισε.

Αποκαλύπτει δε ότι οι θεσμοί πρότειναν ακόμη και το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στις πληρωμές συντάξεων για να πληρωθεί χρέος αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν. Ωστόσο ο κ. Κουτεντάκης ξεκαθαρίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν συζητείται, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος «και δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις».

«Αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Κουτεντάκης στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει οτι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, «χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here