Νέες οδηγίες για τον ΦΠΑ για το… αλάτι στα σουβλάκια

0
9

 

Νέα εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για τον ΦΠΑ όσον αφορά τα αλατισμένα σουβλάκια εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν ανά χείρας εγχειρίδιο συντελεστών ΦΠΑ, προκειμένου να μη βρεθούν μπλεγμένοι με την εφορία αν κάνουν το λάθος και εντάξουν κάποια από τα πωλούμενα αγαθά τους σε λανθασμένο συντελεστή.

Η Κατερίνα Σαββαΐδου, με τη νέα εγκύκλιο δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις για το ποιος συντελεστής επιβάλλεται στην περίπτωση όπου ο κιμάς δεν είναι μόνο μοσχαρίσιος (23%) αλλά αναμεμειγμένος και με άλλο είδος κρέατος, το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί (αν είναι χωριστά μοσχαρίσιος 23% και χοιρινός 13%, αν είναι ήδη αναμεμειγμένο όλο 23%) και τι συντελεστές επιβάλλονται όταν κάποιος παίρνει από το σουβλατζίδικο, πακέτο σουβλάκι, πατάτες, νερό και ψωμί.

Αν λοιπόν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο, τότε περνά ο ΦΠΑ της εστίασης και όλα τα προϊόντα υπάγονται στον συντελεστή 23%.

Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Η εγκύκλιος είναι αναλυτική καθώς δίνονται διευκρινήσεις για το τι προβλέπεται … σε κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων.

Διευκρινίζει επίσης, ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here