Νέο αλαλούμ: Χωρίς αποδείξεις τελικά το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015

0
15

 

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δε θα περιλαμβάνεται τελικά διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική την προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να μην χάσουν το αφορολόγητο ποσό για τα εισοδήματα του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του, δεν θα συμπεριλάβει τελικά τη ρύθμιση αυτή. Αυτό διέρρευσε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζεται απολύτως τι θα ισχύσει.

Σημειώνεται ότι η βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014. Για το 2015 υπήρχε νομοθετική εκκρεμότητα.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι – που ήταν επιφυλακτικοί σε ό,τι άκουγαν από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών – εξακολούθησαν κατά τη διάρκεια του έτους να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις αγορές τους. Σε αυτή την επιφυλακτικότητά τους στηρίχτηκε το υπουργείο για να σχεδιάσει την προσκόμιση αποδείξεων προκειμένου να υπάρχει αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015. Ωστόσο – και ενώ βρισκόμαστε 20 ημέρες πριν από το τέλος του έτους – υπαναχώρησε εκ νέου  – υπό το βάρος των αντιδράσεων – και γύρισε στον αρχικό του σχεδιασμό.

Αρχικά, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικώς είχε προαναγγείλει ότι οι όποιες αλλαγές που αφορούν στην αντικατάσταση της υποχρεωτικής συγκέντρωσης αποδείξεων από τη χρήση πλαστικού χρήματος, για να μπορεί να χτίζει κάποιος το αφορολόγητο, θα τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2016 και μετά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here