Νέο ΕΑΜ ονειρεύεται ο Τσίπρας

21
3

Εδώ και μερικούς μήνες η ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραπέμπει σε κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς. Αυτό που ξενίζει δεν είναι ο επιθετικός τόνος, αλλά το περιεχόμενο. Το να χαρακτηρίζεις μια πολιτική ανάλγητη και νεοφιλελεύθερη, όταν μάλιστα αυτή δεν διεκδικεί να είναι κάτι άλλο, δεν συνιστά ασφαλώς υπερβολή.

Το να αποκαλείς, όμως, τον πρωθυπουργό «ντήλερ» και να τον κατηγορείς ότι είχε κλείσει συμφωνία με τους ξένους για τον εξανδραποδισμό της χώρας, πολύ πριν από την άνοδο του στην εξουσία, χωρίς ταυτοχρόνως να προσκομίζεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες σου, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Προσχωρείς στις αειθαλείς θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες όλα όσα συνέβησαν ήταν σχεδιασμένα από κάποια σκοτεινά κέντρα, τα οποία απεργάζονται  την υποδούλωση του έθνους στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και χρησιμοποιούν για αυτό το σκοπό τους ντόπιους βαστάζους τους.

Το να θέλεις ν’ απαντήσεις στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, προτείνοντας ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, καλώντας τα κόμματα και τις ομάδες της Αριστεράς να συμμετάσχουν, είναι θεμιτό και φαντάζει επιβεβλημένο, αφού η πολυδιάσπαση της Αριστεράς  θεωρείται από πολλούς ως η βασική αιτία για την μακροημέρευση του δικομματισμού. Ωστόσο και οι πιο ανιδιοτελείς επιδιώξεις δεν μπορούν να υπηρετηθούν από ανιστόρητες προσεγγίσεις.

Για παράδειγμα, την άρνηση του ΚΚΕ να εμπλακεί σε συζητήσεις για την ενότητα της Αριστεράς, δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με την υπογραφή του στη συμφωνία της Βάρκιζας το 1945, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι παραδίδοντας τότε το κίνημα τα όπλα στους αντιπάλους του, έχασε μοναδική ευκαιρία να δώσει μια άλλη προοπτική στην Ελλάδα!

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει καταλήξει στο εξής σχήμα: Η χώρα βιώνει συνθήκες κατοχής. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι κυβέρνηση δωσιλόγων. Όπως τότε  δημιουργήθηκε το ΕΑΜ, έτσι και σήμερα κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει. Όπως τότε η Αριστερά [το ΚΚΕ] μπήκε μπροστά και βοήθησε στο σχηματισμό ενός ευρύτερου μετώπου, χωρίς αποκλεισμούς , έτσι και σήμερα, πάλι η Αριστερά [ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά] οφείλει να πράξει το ίδιο, απευθυνόμενη στους αγανακτισμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και εξουδετερώνοντας τα εμπόδια που βάζει η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία επιμένει στη λογική της ιδεολογικής καθαρότητας.

Αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η γραμμή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το ΚΚΕ, αν και ανεβασμένο, δείχνει να καθηλώνεται στο 10%. Ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» συνεχώς στις δημοσκοπήσεις-η τελευταία μέτρηση της Public Issue του δίνει ποσοστά της τάξεως του 9%- και ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας, φιγουράρει στη δεύτερη θέση στον κατάλογο δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών μετά τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Βεβαίως, η ορθότητα της συγκεκριμένης γραμμής θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απογειωθεί στα γκάλοπ [17% το 2007], για να προσγειωθεί όμως λίγο αργότερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης. Η πρόθεση της  Κουμουνδούρου να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  χώρος υποδοχής της διάχυτης κοινωνικής δυσφορίας είναι προφανής. Ωστόσο, οφείλει να ξέρει ότι η οργή δεν είναι ένα σταθερό συναίσθημα. Μπορεί να εξανεμιστεί , να δώσει τη θέση της στην απογοήτευση ή να διοχετευθεί προς διάφορες μη πολιτικές – άρα ακίνδυνες για το σύστημα- κατευθύνσεις. Η καταγγελία, η διαμαρτυρία και οι επιδρομικές επιχειρήσεις κατά των δημόσιων χώρων υποδαυλίζουν την οργή και ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας. Αυτό, όμως, που τη μετασχηματίζει σε πολιτική δυναμική είναι ένα σαφές και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό-κλίνοντες πολιτικοί
Επόμενο άρθροΜπορείτε και μιλάτε για επιτεύγματα κύριε Παπανδρέου;
Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι πτυχιούχος του Παντείου πανεπιστημίου και του «Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου». Δημοσιογραφεί από το 1984. Είναι πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στο δημοτικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αρθρογράφος στην επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τα περιοδικά «Αντί» και «Διαβάζω». Έχει γράψει τα βιβλία:«Η χίμαιρα της μεγάλης Αριστεράς» [Δελφίνι 1993], «Ελλάδα-Τουρκία μια προαιώνια διαμάχη» [Ελληνικά Γράμματα 1998], «Ορθόδοξος Καισαροπαπισμός» [Κάκτος 2001], «17 Νοέμβρη: από το μύθο στην πραγματικότητα» [Ελληνικά Γράμματα 2002], «Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους» [Πόλις 2004],«Ποιά Αριστερά, Ποιά Δεξιά» [Πόλις 2006], «Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση» [Πόλις 2010]. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μια από τις κακοδαιμονίες που ταλανίζουν το πολιτικό μας σύστημα μετά την μεταπολίτευση είναι οι εκάστοτε πολιτικές της αριστεράς.

  Από τον δογματισμό του ΚΚΕ (οι μοναδικοί φορείς της αλήθειας) μέχρι την σημερινή «γιαλαντζί» επαναστατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τον μετριοπαθή αλλά κενό ουσιαστικού περιεχομένου «δημοκρατικό σοσιαλισμό» της ΔΗΜΑΡ, αυτό που ουσιαστικά καταφέρνει είναι να περιθωριοποιεί το πιο κοινωνικά συνειδητοποιημένο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, αφαιρώντας του την όποια δυνατότητα συμμετοχής στην διαμόρφωση των εξελίξεων.

  Η άποψή μου για το τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά είναι εδώ http://kosmaspavlidis.blogspot.com/2011/09/21.html
  αλλά και μια πρόταση για το τί μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν πολίτες είναι εδώ http://kosmaspavlidis.blogspot.com/2011/10/blog-post_09.html

 2. «Το να αποκαλείς, όμως, τον πρωθυπουργό «ντήλερ» και να τον κατηγορείς ότι είχε κλείσει συμφωνία με τους ξένους για τον εξανδραποδισμό της χώρας, πολύ πριν από την άνοδο του στην εξουσία, χωρίς ταυτοχρόνως να προσκομίζεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες σου, είναι κάτι τελείως διαφορετικό.»
  Ο κ. Στρος Καν δεν ισχυρίστηκε ότι μιλούσε μήνες πριν έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, με τον Παπανδρέου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ότι γνώριζε ο νυν Πρωθυπουργός για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν»;

  Δηλαδή ΤΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

  ΜΗΠΩΣ ΧΤΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΝ κ. ΤΣΟΥΚΑΤΑ ΦΥΛΑΚΗ;

  ΕΛΕΟΣ…

 3. Κανείς νοήμων δεν αρνείται την ανάγκη ύπαρξης ενός αντιπολιτευτικού πόλου ισχυρού, ενεργού και μαζικού που θα πρέπει να παρεμβαίνει ουσιαστικά και υπέρ του κοινού συμφέροντος. Και θεωρώ ότι αυτός ο πόλος πρέπει να καλύπτει την ευρύτερα ονομαζόμενη «κεντροαριστερά» πλευρά της κοινωνίας μας. Τώρα, για το αν ο κύριος Τσίπρας είναι ο κατάλληλος να εκπροσωπήσει το χώρο αυτό, πολύ αμφιβάλλω. Βλέπετε κύριε Τσίπρα, η διάδοση αριστερών και σοσιαλιστικών ή κοινωνικών ιδεών πρέπει να γίνεται σε αρμονία με το κοινό που απευθύνεται κανείς. Όταν κάποιος δηλαδή είναι ξένος προς την εκλογική βάση που θέλει να εκπροσωπήσει, τότε πως, θα πείσει κόσμο να ασπαστεί τις απόψεις του. Και πόσο προοδευτικό θέλει να λέγεται ένα κόμμα που μας γυρίζει 70 χρόνια πίσω; Βάρκιζα; Δωσίλογοι; Θεός φυλάξοι, που ζουν ακόμη αυτοί οι άνθρωποι;

 4. Είπες: «Το να αποκαλείς, όμως, τον πρωθυπουργό «ντήλερ» και να τον κατηγορείς ότι είχε κλείσει συμφωνία με τους ξένους για τον εξανδραποδισμό της χώρας, πολύ πριν από την άνοδο του στην εξουσία, χωρίς ταυτοχρόνως να προσκομίζεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες σου, είναι κάτι τελείως διαφορετικό»
  Δεν καταλαβαινω τι στοιχεια χρειαζονται για να καταλαβει κανεις τα αυτονοητα….
  Στοιχεια για ΖΙΜΕΝΣ, στοιχεια για Βαροπαιδι, στοιχεια για ομολογα, στοιχεια για Υποκλοπες, στοιχεια για χρηματηστηριο και … 1+1=2 γιαυτη την πραξη δεν εχεις στοιχεια ομως ειναι σωστη…
  αν ο πρωθυπουργος δεν είναι «ντηλερ» τοτε ειναι επικυνδινα αχρηστος…

 5. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΠΑ

  Θα ήθελα να ξεκινήσω από την παραδοχή ότι πολλά από τα ζητήματα που θέτονται ως προβλήματα της Αριστεράς είναι πράγματι υπαρκτά, καθώς και το γεγονός ότι η σημερινή Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της έχει σοβαρά προβλήματα.

  ΟΜΩΣ
  Θεωρώ ότι την δεδομένη στιγμή που υπάρχει αυτή η λαίλαπα η κριτική στην Αριστερά για δήθεν έλλειψη ¨ρεαλιστικού»(αλήθεια τι είναι ρεαλιστικό ???) λόγου, το μόνο που προσφέρει είναι ο εγκλωβισμός της πλατιας μάζας του κόσμου στις συγκεκριμένες πολιτικές έστω ώς αναγκαίο κακό.
  Την συγκεκριμένη πρακτική την θεωρώ τουλάχιστον επικύνδινη.

  ΠΡΟΤΑΣΗ

  Θέλετε να «τιμωρήσετε» την Αριστερά ? Δωστε τις τέτοια δύναμη ώστε να την αναγκάσετε να φύγη από τον εύκολο δρόμο και να επεξεργαστεί πράγματι μία εναλλακτική πρόταση, δίοτι ειλικρινά δεν πιστεύω στους μονόδρομους.

 6. Το ΕΑΜ δεν παζάρεψε τπτ, ο Τσίπρας διαλαλεί για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, το ΕΑΜ δεν έμεινε στο να διώξουμε τους Γερμανούς και παρόλα τα λάθη που και το ΚΚΕ έχει αναγνωρίσει, έδωσε την μεγαλύτερη μάχη για αλλαγή του συστήματο που γνωρίσαμε στην Ελλάδα… Αυτά που έχει ξεπουλήσει ο Τσίπρας μην τρελαθούμε οτι τα υπερασπίζεται κιόλας… Πρέπει να είναι ανίδεο κάποιος για να το πιστέψει… Η ενότητα της Αριστεράς χρειάζεται, αλλά τι σημαίνει Αριστερά πια? Ποιοι είναι οι αριστεροί? Αυτοί που λένε ναι στην ΕΕ και σε οτι αυτή επιβάλει? Μήπως και το μνημόνιο επιβολή των Ευρωπαίων συμμάχων δεν είναι? Καλά κάνει το ΚΚΕ και θέτει όρους λοιπόν στο πως θα γίνει η ενότητα της Αριστεράς… Γιατί δεν φτάνει να δηλώνεις κάτι απλά… Και εγώ δηλώνω γιος του Ωνάση, και ας μην έχω ένα ευρώ στην τσέπη. Όσο για τα γκάλοπ γνωστή η τακτική… Ο ΣΥΡΙΖΑ οργιάζει και ξαφνικά με το ζόρι μπαίνει στην Βουλή. Όσο καιρό δηλαδή χρειάζεται για να σπρώξουμε την αντίδραση σε κανάλια που δεν ενοχλούν κανένα…
  Υ.Γ Η Αριστερά είχε ιστορικά στελέχη και είναι κρίμα να μπαίνει σε οποιαδήποτε σύγκριση ο γιαλαντζί τυπάκος που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ (συγνώμη αν προσβάλω τον Τσίπρα αλλά είναι η αλήθεια).

 7. Για λάθος λόγο κατηγορείς τον Τσίπρα, υπάρχουν αρκετοί άλλοι, γιατί οι χαρακτηρισμοί του προς την κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα αληθινοί.

 8. Να δουμε μερικά γεγονοτα Ο Παπανδρεου συνανταται με τον Στρος Καν απο το 2008 . Ο Ηγετης του ΔΝΤ δεν ειναι προφανως καποιος δωρητης,ψαχνει για πελάτες. H χωρα επι Νεας Δημοκρατιας δανειζονταν με 2.5 % τα spreads ήταν 150 μοναδες και τα CDS 120 μοναδες . Ξαφνικά αρχίζει μια διαπόμπευση της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων , αλλαζει το ν+3 σε ν+10 καποια εκατομμύρια αερα διακινουνται οι οικοι αξιολογησης μυριζουν ψητό και αρχίζουν τον παχνίδι,οι συμβουλοι της GOLDMAN SACHS μπαινοβγαίνουν στον Μαξίμου, ο υπάλληλος του ΔΝΤ αναλαμβάνει την ΕΛ.ΣΤΑΤ ο υπάλληλος της GOLDMAN SACHS αναλαμβάνει την διαχείριση του ελληνικού χρέους, τα Χριστούγεννα αρνειται τα 25 δις που του προσφέρει η αγορά , αρνείται την βοήθεια που τον προσφέρει η Ρωσία, σταματά τον αγωγό μια απόφαση που ικανοποιεί απόλυτα τα αμερικάνικα συμφέροντα, ο αδερφός του συμμετέχει σε εταιρεία στην Ελβετία που παιζει CDS , δεν παρουσιάζει ποτέ την συνθήκη του μνημονίου στην βουλή. Είναι δυνατόν όλα αυτά να είναι συμπτωματικά; είναι δυνατόν όλα αυτά να αποτελούν πολιτικά λάθη; και τέλος πάντων οι αποκαλύψεις του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» δεν αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία?

 9. ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ [ΚΚΕ] ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ 10%.ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΛΗΞΟΥΝ.ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΣΚΟΣ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΗΜΑΡΤΟΝ!!!ΜΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΜΦΑΝΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΩ ΤΙ ΣΚΟΠΟΥΣ ΕΧΕΙ…

 10. κε Παππά,
  επειδή γνωρίζω τις ανησυχίες σας για την αριστερά, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι την ίδια εποχή που ο Παπανδρέου συνομιλούσε με τον Στρος Καν, εσείς σε κυριακάτικο φύλλο της Ελευθεροτυπίας παρουσιάζατε συνέντευξή του ΓΑΠ με τον τρομερό τίτλο: » ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ». Ήταν λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2009.
  Δύο χρόνια μετά, σας ενοχλεί που κάποιος αποκαλεί τον Παπανδρέου «ντήλερ». Μήπως ο κόσμος λέει πολύ χειρότερα?
  Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αφήνετε να εννοηθεί ότι, τα αριστερά συνονθυλεύματα όπως μετά τον πόλεμο, έτσι ακριβώς και τώρα (που είναι πόλεμος), περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν. Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι μετακινούμενοι στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚΟΙ (δυσαρεστημένοι του «λεφτά υπάρχουν», που τα αναζητούν).
  Αθελά σας προτείνετε, να κληθεί άμεσα η ΔΕΞΙΑ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να οδηγήσει την χώρα στην ανασυγκρότηση. Έτσι όπως έκανε τότε μετά τον πόλεμο, το ίδιο και τώρα.

 11. Ενδιαφέρον το άρθρο και η λογική του αλλά η δεύτερη παράγραφος είναι ακατανόητη. Εγκαλείται τον κ.Τσίπρα για κάτι που είναι αυαταπόδεικτο πια, σε λίγο θα βγουν και μόνοι τους να πουν ότι η υπαγωγή στο ΔΝΤ ήτανε προμελετημένο σχέδιο. Οι καταγγελίες της καθηγήτριας της Στατιστικής υπηρεσίας για πιέσεις προς το μέρος τους για να εμφανιστεί φουσκωμένο το έλλειμα δεν αποτελούν τουλάχιστον ένα στοιχείο?

 12. Χρύσανθος Λαζαρίδης @…Τρόικα του Σκάι: Σχολιασμός στον δεξιό Ριζοσπάστη, aka antinews, & ένα παλιό άρθρο
  12/10/2011
  Όταν «πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο …Αλέξης»!

  http://gkdata.wordpress.com/2011/10/12/%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%B9-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%86%CE%B1/

 13. Προφανώς δεν έχεις ακούσει για την Λέσχη Μπίλντεμπεργκ.
  Προφανώς πιστεύεις ότι ο λαός επιλέγει τις κυβερνήσεις του με ελεύθερη βούληση.
  Προφανώς η ομολογία υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης ότι είχαν προαποφασίσει την διάλυση της βάσης της δημόσια διοίκησης για να διευκολυνθεί η ένταξη στο ΔΝΤ, πάλι δεν σου λέει τίποτα.
  απλά όλα είναι «αειθαλείς συνωμοσίες».
  Σου λένε όμως οι αγκυλώσεις Αλαβάνου που στέρησαν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος ΠΑΣΟΚ και πολιτικού συστήματος;
  Σου λέει όμως η διάδοχη των καταστάσεων εμμονή σε ένα διπολικό σύστημα που χρηματοδοτείται απο ξένες δυνάμεις να επεξεργάζεται και να επιβάλει πολιτικές εξάρτησης, υπανάπτυξης, εξωτερικού χρέους και παροχών εξωτερικής «βοήθειας» και «ασφάλειας»;
  Ο Πρωθυπουργός δεν απλώς ντίλερ, αλλά άνθρωπος με πατρίδα το δολάριο, με καρδιά Αμερικανού και Ελληνικό όνομα. Είναι ο κατά δήλωση αδελφού Νίκου Έλληνας με Αμερικάνικη καρδιά που είναι αναγκασμένος να παίζει θέατρο λόγο ιστορικού ονόματος.
  Είναι κομμάτι της κατά δήλωση Μητέρας, μια δυναστείας φτωχής που το μόνο που έχουν να πουλήσουν είναι ένα όνομα.
  Δεν υπάρχουν αειθαλείς συνωμοσίες ή συνωμοσιολογίες, αλλά στην σύγχρονη ιστορία μας οι πολιτικοί και οι παρατάξεις τους ήταν τρόφιμοι ξένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
  Κατασκεύασαν μια χώρα που έμαθε να ζει υπό ζυγό, με δύο ονόματα, με ξένους απόλυτους άρχοντες ( βασιλιάδες) με χειραγωγημένους Πρωθυπουργούς και κρατικοδίαιτο καπιταλιστικό (κλεπτοκρατικό) κεφάλαιο, «βαρώνων» πλιατσικολόγων και ρουφιάνων κάθε κατοχικής δύναμης.
  Αν χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΑΜ, το θέλουμε για την δική μας Ελλάδα, το δικό μας Κράτος, την δική μας οικονομία.
  Για το κράτος του Λαού, την Οικονομία του Λαού, την Ελλάδα του Λαού.

 14. Ενα νεο ΕΑΜ ειναι η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ για μας.

  Και αρθρα σαν αυτο του παπά εμπνεονται απο το σαπιο δικοματισμο. Το ΠΑΣΟΚ τα ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΟΛΑ!!!!! ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;

  Τελειωσαν αυτα. Ο λαος επιτελους γυριζει σελιδα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here