Νέο «όχι» Φώφης Γεννηματά για εκλογικό νόμο

0
7

 

Για άλλη μια φορά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «είναι φανερό ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α». Για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast track».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής».

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε» και τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει μεταξύ άλλων «αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Επανέλαβε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα συνεργήσει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η Κυβέρνηση βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «στο πλαίσιο μικροκομματικών τακτικισμών εξήγγειλε πομπωδώς, αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Τον κατηγόρησε ότι «άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση πήγε περίπατο και τα 5 σημεία διαλόγου για τον εκλογικό νόμο κατέληξαν σε αποσπασματικές ρυθμίσεις».

Όμως η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της και προς τη Συγγρού κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι «εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες, αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νοιάζονται αποκλειστικά για το πώς θα γίνουν κυβέρνηση με το bonus των 50 εδρών».

Επίσης διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ μιλά για ένα σύστημα απλής αναλογικής, ενώ επανέλαβε τις πέντε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με στόχο την ευρύτατη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου:

  1. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών
  2. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%
  3. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  4. Ψήφο στα 17
  5. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here