Νιγηρία: Εκατοντάδες σιίτες νεκροί σε αδικαιολόγητη ράτσια του στρατού

0
11

 

Εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο σε μια «αδικαιολόγητη» επίθεση του νιγηριανού στρατού σε μια περιοχή στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας και οι σοροί τους πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους, κατήγγειλε την Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Στρατιώτες σκότωσαν με σφαίρες «τουλάχιστον 300» μέλη του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (ΙΚΝ) «χωρίς να υπάρξει πρότερη σοβαρή πρόκληση», σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση στα μέσα του Δεκεμβρίου εναντίον του προπυργίου του φιλοϊρανικού κινήματος στη Ζάρια, κατηγορώντας μέλη του ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νιγηρίας μετά τον αποκλεισμό ενός δρόμου από όπου διερχόταν η αυτοκινητοπομπή του από σιίτες. Το ΙΚΝ διέψευσε την εκδοχή του στρατού.

Ο σεΐχης Ιμπραήμ Ζακζάκι, επικεφαλής του ΙΚΝ, τραυματίστηκε βαριά στις συγκρούσεις και συνελήφθη. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Κινήματος, πολλοί πιστοί σκοτώθηκαν και οι σοροί τους απομακρύνθηκαν από στρατιωτικά φορτηγά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε η HRW, στρατιώτες έριξαν εκατοντάδες πτώματα σε ομαδικούς τάφους, γεγονός το οποίο κάνει πολύ δύσκολο το να υπάρξει ακριβής απολογισμός.

«Είναι σχεδόν αδιανόητο το ότι ένα οδόφραγμα που έστησαν μερικοί εξοργισμένοι νεαροί αποτέλεσε δικαιολογία για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Ντάνιελ Μπέκελε, επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου που είναι αρμόδια για την Αφρική.

«Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για μια βάρβαρη δυσανάλογη αντίδραση, στη χειρότερη για μια προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον μιας μειονοτικής σιιτικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο στρατός της Νιγηρίας — ο οποίος δεν έχει δημοσιοποιήσει κανέναν επίσημο απολογισμό των θυμάτων μέχρι σήμερα — διέψευσε τις κατηγορίες της HRW. «Αυτές οι κατηγορίες είναι ψευδείς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας Σάνι Οσμάν.

«Είναι αυθάδες και σαφώς άκυρο κάποιος να απευθύνει κατηγορίες είναι να κάνει σχόλια που δεν έχουν καμιά βάση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Το συμβάν που σημειώθηκε ανάμεσα στον νιγηριανό στρατό και το Ισλαμικό Κίνημα της Νιγηρίας αναφέρθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ερευνούν» την υπόθεση, σημείωσε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here