Το Νόμπελ του “Nέου Ουμανισμού”

0
10

Εύγε σε όσους πρωτοστάτησαν και στήριξαν την γενναία πρωτοβουλία για τη βράβευση των Ελλήνων νησιωτών του Αιγαίου. Το αξίζουν!

Σε μια εποχή που τα ανθρωπιστικά ιδεώδη περιφρονούνται προκλητικά, η βράβευση των ανώνυμων ανθρώπων των νησιών μας, που άνοιξαν την φτωχή αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, είναι κίνηση ανθρωπιάς και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να μη λησμονούν ότι οι αξίες της ελευθερίας , της δημοκρατίας , της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης γεννήθηκαν στην πάντα φτωχή μα πάντα πλούσια Ελλάδα.

Το Νόμπελ ειρήνης αξίζει στους εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, που με την άδολη ψυχή τους και την αυθόρμητη ανθρωπιά τους γίνονται παράδειγμα προς μίμηση στον υλιστικό κόσμο που ζούμε, και όπου διαρκώς σκεφτόμαστε πώς να κερδίσουμε χρήματα και πώς να αποκτήσουμε δύναμη, πάντα υλικά μεταφρασμένη! Ο πολιτισμός, όμως, δεν ενδιαφέρεται πρωταρχικά για το χρήμα και τα υλικά αγαθά, αλλά για το ανθρώπινο πνεύμα. Αυτό μας δίδαξε ο Πλάτων, που πίστευε ότι «πολιτισμένο» δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ούτε το πλουσιότερο κράτος του κόσμου , ούτε καν μια οικουμενική κοινωνία με απεριόριστα πλούτη και ανέσεις . Θα ήταν απλώς μια «υών πόλις» (πολιτεία χοίρων), που τρώνε, πίνουν ζευγαρώνουν και κοιμούνται ώσπου να πεθάνουν.

Με τη βράβευση του Αιγαίου το Νόμπελ της ειρήνης θα γίνει Νόμπελ του «Νέου Ουμανισμού», του ανεκτικού στην πολυπολιτισμικότητα και στα νέα δεδομένα, με στόχο του την ανοικοδόμηση της κοινωνίας των πολιτών,των θεσμών,των αξιών,των ιδεωδών, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔίδακτρα στα δημόσια σχολεία πρότεινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθροΟ Κέρι ευχαριστεί τους Ιρανούς για την… άμεση απελευθέρωση 10 Αμερικανών πεζοναυτών
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here