Νομπελίστες ζητούν την απελευθέρωση της Νάντια Σαβτσένκο από τη Ρωσία

0
9

 

 Τρεις Νομπελίστες υπέγραψαν ανοικτή επιστολή ζητώντας από την Ευρώπη να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για να απελευθερώσει την Oυκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο που κάνει απεργία πείνας, επιστολή που είχε συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές μέχρι σήμερα το πρωί.

Η 34χρονη στρατιωτικός κατηγορείται για τον φόνο δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία και η δίκη της διακόπηκε ξαφνικά την Πέμπτη. Κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 23 ετών.

Χωρίς να περιμένει την επανάληψη της δίκης στις 9 Μαρτίου, η πιλότος, που θεωρείται στη χώρα της εθνική ηρωίδα, άρχισε την Πέμπτη απεργία πείνας και δίψας.

Η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015, και δύο ακόμη νομπελίστες, η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ και ο Λιθουανός Τομάς Βενκλόβα υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή «προς τους Ευρωπαίους ηγέτες» εξηγώντας ότι διακυβεύονται η ζωή της πιλότου και η αξιοπιστία της Ευρώπης.

«Η ικανότητά μας να της σώσουμε τη ζωή θα θέσει σε δοκιμασία την αποτελεσματικότητα της διεθνούς διπλωματίας και τη δέσμευσή μας απέναντι στις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει η επιστολή που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο και σήμερα το πρωί είχε υπογραφεί από 5.000 αναγνώστες.

«Η Σαβτσένκο απήχθη και φυλακίστηκε πριν από 20 και πλέον μήνες στη Ρωσία», προσθέτει η ανοικτή επιστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here