ΣτΕ: Νόμιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις κατασχέσεις

0
3

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος που προσδιορίζεται η αξία ενός ακινήτου, όταν αυτό κατάσχεται. Επίσης νόμιμο έκρινε το ποιο όργανο είναι αρμόδιο για να προσδιορίσει την εμπορική αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που κατέθεσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για τον καθορισμό της αξίας του ακινήτου που βγαίνει στον πλειστηριασμό είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσλάβει έναν εκτιμητή από το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.

Ο τελευταίος, πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή τα διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα” για την αξία του ακινήτου.

Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής αυτής είναι ο οργανισμός ή ο ιδιώτης που επισπεύδει τον πλειστηριασμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here