Νορβηγία: Ο ακροδεξιός μακελάρης των 77 ανθρώπων ζητά ανθρώπινες συνθήκες κράτησης

0
17

 

Ο μακελάρης της Νορβηγίας ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ κατηγορεί τις αρχές της χώρας του ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανρθώπινα δικαιώματά του.  Ο ίδιος το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους -στην πλειονοτητά τους έφηβοι – χωρίς καμία δικαιολογία.

Οι αρχές που εξέτασαν το αίτημά του αποφάνθηκαν την Τετάρτη ότι πρέπει να απορριφθεί.

Ο Μπράιβικ, που έχει τεθεί υπό καθεστώς πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας και απαγορεύεται να δέχεται επισκέψεις, έχει προσφύγει εναντίον του κράτους για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση που αντίκειται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η δίκη, που θα διεξαχθεί στο διάστημα 15-18 Μαρτίου, θα γίνει για λόγους ασφαλείας στο γυμνάσιο της φυλακής Σκίεν, στα νοτιοδυτικά του Όσλο, όπου κρατείται σήμερα ο Μπράιβικ.

«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν (…) είναι σύμφωνα, σε γενικές γραμμές, με ό,τι επιτρέπεται» από τη Σύμβαση, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε ένα έγγραφο που απευθύνεται στη δικαιοσύνη και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Μπράιβικ έχει στη διάθεσή του τρία κελιά: ένα για τη διαβίωσή του, ένα όπου μπορεί να μελετά και ένα τρίτο για να γυμνάζεται. Έχει επίσης μια τηλεόραση, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο) και μια κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί να ετοιμάζει μόνος του τα γεύματά του και να πλένει τα ρούχα του.

Καθώς δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με άλλους κρατούμενους –επίσης για λόγους ασφαλείας– συνομιλεί μόνο με τους φύλακες και με άλλους εργαζόμενους στο ίδρυμα.

«Υπάρχουν περιορισμοί στις επαφές του με τον έξω κόσμο και ασφαλώς είναι πολύ αυστηροί γιατί αυτό είναι αναγκαίο. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς αποκλεισμένος από τους άλλους ανθρώπους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριους Έμπερλαντ, ο δικηγόρος που θα παραστεί στη δίκη εκπροσωπώντας το κράτος. Αντιθέτως, ο συνήγορος του Μπράιβικ, ο Εϊστάιν Στόρβικ, είπε ότι ο πελάτης του υποβάλλεται «σε μόνιμη απομόνωση εδώ και περίπου πέντε χρόνια» και υφίσταται τις «συνέπειες» του γεγονότος αυτού.

Τα δύο πρώτα χρόνια τον Μπράιβικ επισκεπτόταν μόνο η μητέρα του, η οποία όμως έχει πλέον πεθάνει.

Ο Μπράιβικ κατηγορεί επίσης το κράτος ότι δεν σέβεται «τον ιδιωτικό βίο (…) και την αλληλογραφία του», γιατί λογοκρίνει τα γράμματά του. Οι αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την αλληλογραφία του επειδή θέλουν να τον εμποδίσουν να οργανώσει ένα «εξτρεμιστικό δίκτυο».

Στις 27 Ιουλίου 2011 ο Μπράιβικ τοποθέτησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο. Από την έκρηξή της σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, άνοιξε πυρ εναντίον μελών της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια και σκότωσε συνολικά άλλους 69 ανθρώπους. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών αλλά μπορεί να παραταθεί  με αποφαση του δικαστηρίου`

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here