Νουαγιέ (ΕΚΤ): «Όχι» σε κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

0
9

«Όχι» σε  ένα κούρεμα καταθέσεων, ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Le Monde»,  αυτή η άρνηση απηχεί τις απόψεις και άλλων στελεχών της ΕΚΤ, καθώς σε περίπτωση bail in (κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ) θα χανόταν η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ, ακόμη χειρότερα, θα καταστρεφόταν η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί άμεσα – σίγουρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νουαγιέ οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και έτσι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες» τόνισε.

Πρόσθεσε πως αυτή η «ένεση» ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να περιμένει τα stress tests που αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, καθώς επείγει οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν ικανή ρευστότητα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο βασικά προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με τη βεβαρημένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας που το τελευταίο διάστημα έχει βυθιστεί και το άλλο έχει να κάνει με τις καταθέσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα. Υπολογίζουμε πως από το 2010 έχουν φύγει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here