Νταβούτογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε – Τουσκ: Από την Κυριακή θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι πρόσφυγες

0
1

 

Δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μίλησε για ιστορική μέρα στις σχέσεις των δύο πλευρών και ανέφερε πως συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας να συζητηθεί τόσο η συριακή κρίση όσο και η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία έχει και ανθρωπιστική διάσταση, με βασικό στόχο να ληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών και των γυναικών, αλλά και για να αποθαρρυνθούν οι διακινητές.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει και η Ε.Ε. να υποδεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων που επιστρέφει στην Τουρκία. Όσο αφορά στο κόστος είπε ότι ότι πρέπει να επιμερίζεται δικαίως.

Επισήμανε ακόμα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ και έως το 2018 θα υπάρξει καταβολή άλλων τριών δισ. ευρώ.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η εικόνα στην Ειδομένη δεν πρεσβεύει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη

Ικανοποιημένος από την επίτευξη της συμφωνίας εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρθηκε στη συμφωνία για την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ και τόνισε πως η εικόνα της Ειδομένης δεν πρεσβεύει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τουσκ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας νόμιμης, πρακτικής και εφαρμόσιμης που μπορεί να υλοποιηθεί… Για την Ελλάδα θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση..».

«Αποφάσισα να ορίσω συντονιστή ώστε ο σχεδιασμός να είναι λειτουργικός. Θα είναι ο Martin Verwey Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες».

Ντόναλτ Τουσκ: Σε εφαμρογή από την Κυριακή η συμφωνία

«Σήμερα φτάσαμε επιτέλους σε συμφωνία», ανέφερε ο κ. Τουσκ στη συνέντευξη τύπου.

«Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πρόσφυγες θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Αυτό απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες και αποκλείει κάθε περίπτωση ομαδικών απελάσεων», πρόσθεσε

«Ξεκαθάρισα ότι η συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε προσθέτοντας ότι είχαμε μια απόφαση που σέβεται την Κύπρο. Ανοίγουμε το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός της Ολλανδικής προεδρίας.

Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία από την Κυριακή θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι θα παραμένει σε ισχύ τόσο η συνθήκη Σέγκεν όσο και η διατήρηση του κλειστού βαλκανικού διαδρόμου.

Πρέπει να προχωρήσουν όλα τα επιμέρους στοιχεία της πολιτικής για το μεταναστευτικό είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται η συνθήκη Σένγκεν και η διατήρηση κλειστού του βαλκανικού διαδρόμου» συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here