Ντάισελμπλουμ: Μοναδική κόκκινη γραμμή η απομείωση του χρέους

0
10

 

Αισιόδοξος ότι οι οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εγκαίρως, ενόψει της επόμενης συνόδου του Γιούρογκρουπ 24η Μαΐου, εμφανίστηκε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη  στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πρόσθεσε επίσης ότι τότε μπορούν να αρχίσουν οι   διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια, όπως ανέφερε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε στο Ρόιτερς την Πέμπτη  ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.

«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σημείωσε ότι θέλει να δει οριστικές, λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, «οριστικοποιημένες», στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους παραμένει ευαίσθητο τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξει μεγάλη μείωσή του, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα βοήθεια για να προχωρήσει, αλλά επίσης κι έναν οδικό χάρτη για την πιθανή αρωγή που θα λάβει όταν το τρέχον πρόγραμμά της ολοκληρωθεί, σε 2 χρόνια, καθώς και αργότερα.

«Ο δρόμος που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να εξαλείψουμε σταδιακά ορισμένα ακριβά δάνεια ταχύτερα και να τα αντικαταστήσουμε με φθηνά δάνεια».

«Δεύτερον, (να εξεταστεί) τι μπορούμε να κάνουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τρίτον, μακροπρόθεσμα, πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα μείνουν στις ράγες τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο».

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η παράταση τόσο των περιόδων χάριτος όσο και των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους, η αξιοποίηση περισσότερων κερδών από ελληνικά αξιόγραφα που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους, καθώς και η χρηματοδότηση μιας ανταλλαγής χρέους ουσιαστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Το καλό στη συνάντηση του Eurogroup ήταν πως υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές (…). Η μοναδική μεγάλη κόκκινη γραμμή ήταν η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε τώρα τη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», επέμεινε ο ίδιος.

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα αυτό, ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια, να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασάφεια για τα επόμενα τρία χρόνια», είπε Γερούν Ντάισελπλουμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here