Ντάισελμπλουμ: H εκταμίευση της δόσης τις προσεχείς εβδομάδες

0
8

 

Την ελπίδα του για μια πλήρη συμφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Εurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως σήμερα «οι υπουργοί θα ακούσουν την εκτίμηση των θεσμών για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου από το προηγούμενο καλοκαίρι «προωθώντας τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή» και εξέφρασε την ελπίδα του πως «μια πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κουρέματος της ονομαστικής αξίας του χρέους λέγοντας πως δεν υπάρχει υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη για μια τέτοια κίνηση, αλλά για να εξεταστεί το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της ή όχι, έτσι ώστε να γίνουν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του.

«Υπάρχει λόγος για να κοιτάξουμε την βιωσιμότητα του χρέους καθώς είναι αρκετά υψηλό και ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, η ανάλυση της βιωσιμότητας μας δείχνει κάτι τέτοιο, το πότε και πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά είναι το σημερινό θέμα συζήτησης μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σχετικά με το ζήτημα των διαφωνιών των Ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ ο Ολλανδός πρόεδρος δήλωσε πως ο «στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ».

Υπεραμυνόμενος τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως «δεν θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα δίχως το ΔΝΤ, καθώς έχει την τεχνογνωσία και εμπειρία για να «τρέξει» το πρόγραμμα και είναι αρκετά ακριβές στην αξιολόγηση της κατάστασης και της προόδου στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας».

Τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το «ΔΝΤ προσδίδει αξία στο πρόγραμμα συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να μην πορευτούμε μαζί του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here