Ντάισελμπλουμ στη «La Stampa»: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

0
4

 

«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη «La Stampa».

Eρωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα, σχετικά με το σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε:

«Στο Eurogroup του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018.
Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: «Tο να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί». Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση σχετικά με κάποιες νέες αναφορές σε πιθανότητα «Grexit».

Ερωτηθείς αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας απαντά πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου».

«Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα για σύγκληση έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here