Ντε Μεζιέρ: Η λύση για τη Σένγκεν βρίσκεται στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

0
3

 

Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η Ζώνη Σένγκεν, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ. Όπως λέει Βερολίνο και Παρίσι έχουν υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία τη φύλαξη θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις η FRONTEX. Ο κ. Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί ακόμη για τις αντοχές, μακροπρόθεσμα, της Συνθήκης Σένγκεν, αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα οφέλη της Σένγκεν. Η Ζώνη Σένγκεν όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μακροπρόθεσμα χωρίς συνοριακούς ελέγχους, εάν δεν λειτουργεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Στην Ευρώπη δεν κλείνουμε εύκολα τα σύνορα. Και ασφαλώς όχι ως μια χώρα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, που έχει πολλούς γείτονες και επωφελείται πολιτικά και οικονομικά από τη Σένγκεν. Χρειαζόμαστε μια λύση πραγματικά βιώσιμη και διαρκή. Για αυτό η λύση βρίσκεται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε».

Στη συνέντευξή του στην Welt am Sonntag εξηγεί ότι η βάση της κατάργησης των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ βρίσκεται στην ασφαλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Αυτές οι εσωτερικές συνθήκες βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο. Από κοινού με τη Γαλλία προτείνουμε μελλοντικά να επιτρέπεται να αναλάβει η FRONTEX τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων σε μια χώρα».

Ερωτηθείς αν αυτό θα συμβαίνει ακόμη και αν η ενδιαφερόμενη χώρα το αρνείται, απαντά: «Πρόκειται για σοβαρή παρέμβαση. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μια εξουσιοδότηση της FRONTEX», η οποία πρέπει, όπως λέει, να εξελιχθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. «Αυτό μπορεί, ιδιαίτερα σε θαλάσσια σύνορα, να οδηγήσει στην πλήρη αντικατάσταση από τη FRONTEX –υπό ευρωπαϊκή διοίκηση– της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων».

Ο κ. Ντε Μεζιέρ χαρακτηρίζει «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρεμπόδιση της εξόδου προς την ΕΕ από την Τουρκία.

Για την κατάργηση της μπούρκας στην Γερμανία τονίζει ότι η χρήση της δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής της χώρας. «Είμαστε περήφανοι που δείχνουμε το πρόσωπό μας και το όνομά μας σε όσα κάνουμε. Για αυτό απορρίπτω τη χρήση της μπούρκας στην Γερμανία», δηλώνει, αλλά επισημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύει ό,τι δεν του αρέσει και εξηγεί ότι μια απαγόρευση θα ήταν περίπλοκη, τόσο επειδή είναι υπεύθυνα τα κρατίδια όσο και επειδή πιθανότατα δεν θα τη δεχόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Για αυτό απευθύνω έκκληση για πολιτική απόρριψη της μπούρκας» λέει συμπερασματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here