Ντιγιάρμπακιρ: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας με δύο νεκρούς

0
7

 

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν την Δευτέρα από σφαίρες στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο εβδομάδες σε ορισμένες από τις συνοικίες της πόλης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα δύο θύματα, ηλικίας 21 και 25 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στη συνοικία Σουρ, θέατρο από τις αρχές του μήνα συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Τουλάχιστον άλλοι δύο πολίτες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επιχείρησαν να μπουν στην συνοικία Σουρ για να καταγγείλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν αμέσως το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν την 2α Δεκεμβρίου την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη συνοικία Σουρ, λίγες ώρες μετά τον θάνατο από σφαίρες και σε συνθήκες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ενός διάσημου Κούρδου δικηγόρου, του Ταχίρ Ελτσί.

Ο κυβερνήτης ήρε αυτό το μέτρο λίγες ώρες την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στο Σουρ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανακάλυψαν ένα τοπίο πολέμου, όπου μεταξύ άλλων μπορούσε κανείς να δει τοίχους κτιρίων διάτρητους από σφαίρες και δρόμους κομμένους στα δύο λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι διαδηλωτές και χαντακιών που είχαν σκάψει.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ ανακοίνωσε την εκ νέου επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα το βράδυ στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλώπη (νοτιοανατολικά).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Νομίζουν ότι μπορούν να μας εκφοβίσουν πολλαπλασιάζοντας τα οδοφράγματα, τα ορύγματα. Θέλουν να ωθήσουν τους κατοίκους στα άκρα. Σκέφτονται ότι ο λαός θα κατηγορήσει κατόπιν την κυβέρνηση» Προσθέτοντας: «Ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος από την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Όμως η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο προκειμένου να υπάρξουν απώλειες αμάχων». «Εάν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά «αυτές οι πόλεις θα εκκαθαριστούν από τους τρομοκράτες σπίτι προς σπίτι» υποσχέθηκε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here