Ντράγκι: Η Ελλάδα υπενθύμισε τα κενά της ευρωζώνης

0
3

 

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα υπενθύμισαν σε όλους τις ατέλειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην «αρχιτεκτονική» της ευρωζώνης, και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δράσουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε δήλωση που έκανε στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως η νομισματική ένωση θα πρέπει να ενισχύσει την εργαλειοθήκη της για τη διαχείριση και την αποτροπή των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων μακροοικονομικών κινδύνων, προειδοποιώντας παράλληλα πως τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια μάλιστα επανέλαβε πως η Ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει και να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πέρα από τη διορία του επόμενου Σεπτεμβρίου και πάνω από το όριο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όργανα που διαθέτουμε εντός της εντολής μας, ειδικά για να προσαρμόσουμε το μέγεθος, τη σύνθεση και τη διάρκεια» της ποσοτικής χαλάρωσης, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η χαμηλή ανάπτυξη οφείλεται εν μέρει στον αργό ρυθμό εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και επισήμανε εκ νέου την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών στην ευρωζώνη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν βαθιά προβλήματα, όπως η υψηλή δομική ανεργία.

O ίδιος επέμεινε στην ανάγκη επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές για την κινητοποίηση της οικονομίας, αν και αποσαφήνισε πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανάκαμψη χωρίς να παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here