Ντράγκι: Προσανατολίζεται στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

0
4

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξετάζει εάν πρέπει να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται ξανά σε μηδενικά επίπεδα και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να αυξάνονται.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά επιτόκια τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες για να φυλάσσουν σε αυτήν τα κεφάλαιά τους, τότε θα πληγεί η κερδοφορία τους. Εάν συμβεί αυτό οι εμπορικές τράπεζες θα μειώσουν τον δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι της Τράπεζας συζητούν για μέτρα που μπορούν να λάβουν χωρίς να πλήξουν κομμάτια της οικονομίας και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μειωθεί κι άλλο το επιτόκιο που σήμερα βρίσκεται στο μείον 0,3%, αλλά να μπει όριο στο ποσό για το οποίο θα ισχύει το επιτόκιο αυτό. Το σκεπτικό είναι να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια οι τράπεζες στην ΕΚΤ -να χρεώνονται για τα ποσά που φυλάσσουν εκεί- μόνο όταν τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούν κάποιο όριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here