Ο ανακριτής δεν επιτρέπει στον Νίκο Ρωμανό φοίτηση με βραχιολάκι

0
6

Παρά τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, ο ανακριτής Ευτ. Νικόπουλος, αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες στο Νίκο Ρωμανό. 

Ο ανακριτής στηρίζει την άρνηση του στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού σε καθαρά τυπικό λόγο και συγκεκριμένα στο ότι αν και έχει δρομολογηθεί δεν έχει ακόμα υπογραφεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει», λέει ο υπουργός πλην όμως με τον τρόπο του μέμφεται τον συγκεκριμένο ανακριτή επισημαίνοντας του τη σχετική νομοθεσία και προαναγγέλλοντας ακόμα και νέα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης:

«Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι  θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Ο αρμόδιος ανακριτής στηρίζει την άρνηση του στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού σε καθαρά τυπικό λόγο και συγκεκριμένα στο ότι αν και έχει δρομολογηθεί δεν έχει ακόμα υπογραφεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση.

Να υπενθυμιστεί, ότι σύμφωνα με την τελική ρύθμιση (η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, τον περασμένο Δεκέμβριο) δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές και σπουδαστές που είναι κρατούμενοι ή υπόδικοι ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις να μπορούν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών (βραχιολάκια) εφόσον έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here