Ο Ντομινίκ Στρος Καν με το βλέμμα στην γαλλική προεδρία;

0
5

 

                      Ο ίδιος δηλώνει πως, όχι. Σημειώνει ότι οι δικαστικές περιπέτειες και τα σκάνδαλα που του χρέωσαν ήταν αποτέλεσμα του πολέμου που του έκαναν για να μην ασχοληθεί με την πολιτική. Παρόλα αυτά όμως σε δημοσκόπηση που έγινε ο Ντομινίκ Στρος Καν ξεχωρίζει από τον Φρανσουά Ολάντ ως καλύτερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Viavoice που δημοσιεύει η εφημερίδα Liberation, o 66χρονος πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, προηγείται ανάμεσα στους πιθανούς καλύτερους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μια λίστα την πρώτη θέση της οποίας καταλαμβάνει ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (47%).

Ο Ντομινίκ Στρος Καν λαμβάνει 37% και προηγείται της πρώην υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές του 2007 Σεγκολέν Ρουαγιάλ (32%), της δημάρχου της Λιλ Μαρτίν Ομπρί (28%), του πρώην υπουργού «αντάρτη» Αρνό Μοντεμπούρ (24%) και του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (23%) η δημοτικότητα του οποίου παραμένει πολύ χαμηλά.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, από 23 έως 26 Ιουνίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ερωτηθέντων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στους υποστηρικτές της αριστεράς ο Στρος Καν εξασφαλίζει 45% ωστόσο καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

«Τα δεδομένα σε σχέση με τον DSK είναι ιδιαίτερα απρόσμενα«, σημειώνει ο διευθυντής του ινστιτούτου Viavoice Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, έπειτα από μια δύσκολη περίοδο τεσσάρων ετών για τον Γάλλο οικονομολόγο, η οποία είχε σχέση με τη θεαματική σύλληψή του στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2011 ως ύποπτος για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Τέλη Ιουνίου δημοσκόπηση του ινστιτούτου Etabe για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV έδειχνε ήδη ότι, σχεδόν δύο Γάλλοι, στους πέντε (38%) επιθυμούσαν ο DSK να επανέλθει στη γαλλική δημόσια ζωή.

Για την Liberation ο πηχυαίος τίτλος της οποίας είναι: «DSK, οι ψηφοφόροι ζητούν τη συνέχεια«, «τίποτε δεν έπληξε» το κύρος του ως διάσημου οικονομολόγου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την επικοινωνία και τα παγκόσμια ζητήματα.

Μόλις γύρισε η σελίδα μιας άλλης ηχηρής υπόθεσης –η δίκη για την υπόθεση του ξενοδοχείου Carlton στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας, στην οποία κρίθηκε αθώος των κατηγοριών για μαστροπεία– άνοιξε λογαριασμό στο Twitter με αινιγματικό το πρώτο μήνυμα –«Jack is back»— που έκανε τον γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι φέρεται να ενημερώθηκαν για την πρότασή του προς τους Ευρωπαίους να ανασταλούν προσωρινά οι πληρωμές της Αθήνας μέσα σε κείμενο τριών σελίδων, στα αγγλικά και στα γαλλικά, με τίτλο «Μαθαίνοντας από τα λάθη» και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να παρεμβαίνει στα πολιτικοοικονομικά τεκταινόμενα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here