Ο εγγονός του ιμάμη Χομεϊνί αποκλείστηκε από τις εκλογές

0
10

 

Ο Χασάν Χομεϊνί, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές και είναι εγγονός του ιμάμη Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκλείστηκε από τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου για τη Συνέλευση των Ειδικών, έγραψε ο γιος του στο λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Αχμαντ Χομεϊνί απέδωσε τον αποκλεισμό αυτό στο γεγονός ότι το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος δεν μπόρεσε να «επαληθεύσει την επιστημονική (θρησκευτική) επάρκεια» του Χασάν Χομεϊνί, ενός 43χρονου μεσαίου βαθμού ιερωμένου.

«Χθες βράδυ, κατέστη σαφές ότι το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την επιστημονική (θρησκευτική) επάρκεια του πατέρα μου παρά τη γνώμη δέκα θρησκευτικών αξιωματούχων«, έγραψε ο Αχμαντ Χομεϊνί.

Ο Χασάν Χομεϊνί δεν είχε μετάσχει σε εξέταση θεολογίας που είχε διοργανώσει στις αρχές Ιανουαρίου το Συμβούλιο στην αγία πόλη Κομ, στην οποία μετείχαν περίπου 400 υποψήφιοι.

Το Συμβούλιο των Φρουρών, αρμόδιο να επιβλέπει τις εκλογές, ελέγχεται από τους συντηρητικούς.

Σύμφωνα με τον Σιαμάκ Ραχ-Πέικ, εκπρόσωπο της κεντρικής επιτροπής επίβλεψης των εκλογών, 166 υποψήφιοι πέρασαν τις εξετάσεις για να λάβουν μέρος στις εκλογές για τη Συνέλευση των Ειδικών, η οποία θα έχει 88 μέλη.

Η Συνέλευση που σήμερα αριθμεί 86 μέλη και ελέγχεται από τους συντηρητικούς, είναι αρμόδια να διορίζει, να επιβλέπει και ενδεχομένως να καθαιρεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν. Μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση θανάτου του πρώτου πολίτη της χώρας, που σήμερα είναι ο 76χρονος αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στους 800 εγγεγραμμένους υποψηφίους, 158 απέσυραν την υποψηφιότητά τους, 111 δεν είχαν δικαίωμα εγγραφής και 152 δεν συμμετείχαν στην εξέταση θεολογίας. Σε σύνολο 373 υποψηφίων των οποίων ο φάκελος εξετάστηκε, 166 πέρασαν και 207 απορρίφθηκαν, δήλωσε ο Ραχ-Πέικ.

Οι απορριφθέντες υποψήφιοι μπορούν να ασκήσουν έφεση έως τις 30 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και ο νυν πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχαν περάσει τη διαδικασία αυτή.

Οι εκλογές της Συνέλευσης των Ειδικών και αυτές του κοινοβουλίου -το οποίο ελέγχεται από τους συντηρητικούς- θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και είναι κρίσιμες για τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί που ελπίζει να αποσπάσει μια πλειοψηφία μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών βουλευτών στο κοινοβούλιο ώστε να έχει τα περιθώρια να εφαρμόσει τις πολιτικές και κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here