Ο Ερντογάν φουσκώνει από αλαζονεία με τις πλάτες Ομπάμα

Όσο κυλάνε οι μέρες τόσο πείθομαι ότι οι Τούρκοι είχαν προσχεδιάσει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία. Μου φαίνεται δε εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να είχαν προσυνεννοηθεί και με τους Αμερικάνους, με δεδομένο ότι τα μαχητικά του Βαλντιμίρ Πούτιν δεν  βομβαρδίζουν τζιχαντιστές στην περιοχή εκείνη, αλλά Τουρκομάνους αντάρτες, που επιδιώκουν την ανατροπή Άσαντ -όπως και η Ουάσινγκτον.

Η πλήρης κάλυψη που προσέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τουρκικό επιθετικό κρεσέντο, ενισχύει την υπόθεσή μου. Πόσο σοβαρό είναι να υποστηρίζει ο «πλανητάρχης» ότι για παραβίαση 17 δευτερολέπτων δικαιολογείται η κατάρριψη αεροσκάφους;

Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να ήξερε εκ των προτέρων, λοιπόν, ότι Αμερικανοί και ΝΑΤΟ θα τον στήριζαν ανεπιφύλακτα. Αλλιώς δεν νομίζω πως θα έπαιρνε μια τόσο παρακινδυνευμένη απόφαση, η οποία ήταν βέβαιο πως θα οδηγούσε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε διακεκαυμένη ζώνη. Η έμπλεη αλαζονείας δήλωσή του ότι δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν, τη στιγμή που το Κρεμλίνο ζητάει «μια λογική εξήγηση», προς την ίδια κατεύθυνση «δείχνει»

Τι επιδιώκει ο Τούρκος «σουλτάνος»;

* Πρώτον, να δείξει ότι η Τουρκία είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη και οφείλουν να τη σέβονται όλοι.

* Δεύτερον, να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στους Τουρκομάνους αντάρτες της Βόρειας Συρίας, οι οποίοι δέχονται ανηλεείς βομβαρδισμούς από τους Ρώσους. Μην ξεχνάμε ότι τους θεωρεί ομοεθνείς του και το λέει δημοσίως.

* Τρίτον, να κερδίσει τα εύσημα των Αμερικανών και γενικότερα της Δύσης, και να πάρει προνομιακή θέση για την «επόμενη μέρα», στην περίπτωση που ανατραπεί ο Άσαντ και η Συρία απεμπλακεί από την κηδεμονία της Ρωσίας.

* Τέταρτον,  να πλήξει, εν τη γεννέσει της, τη συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία κατά των τζιχαντιστών, την οποία προσπαθεί να συντονίσει ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ.

Όσο το Κρεμλίνο δεν παίρνει αποφάσεις που θα πονέσουν την Τουρκία -και, κυρίως, την οικονομία της, ο Ερντογάν θα είναι κερδισμένος. Όσο δεν θέτει δραστικούς περιορισμούς στις τουρκικές εισαγωγές και δεν δημιουργεί σοβαρά προκόμματα στις τουρκικές επιχειρήσεις…

Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, διότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και για τη χώρα μας…

Σχετικά Άρθρα

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Δέσποινα Α. λέει:

    Κύριε Παναγιωτόπουλε, αγαπητέ Χρήστο,
    μην ξεχνάμε και τον σκοτεινό ρόλο, τον υπόγειο, που παίζει αυτή τη στιγμή η Γερμανία και η κυρία Μέρκελ. Συμφεροντολογικά και μόνο, ξέρετε πολύ καλά, πόσα εργατικά χέρια τούρκων, «απασχολεί» η Γερμανία. Ξέρετε πολύ καλά και όλοι μας, τη στάση της χώρας αυτής στο κυπριακό. Ποτέ δεν παραδέχτηκε, με πολιτικούς όρους φυσικά, ότι στο πολύπαθο νησί υπάρχει παράνομη κατοχή. Όμως υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν η αλαζονεία, ο αριβισμός του Ομπάμα, μπορούν να σκοτεινιάσουν ακόμα και τις ζωές μας. Φοβάμαι πως μπορούν.
    Βάζετε «φίδια» στο τραπέζι με θράσος, και αυτό σας τιμά.


Αφήστε το σχόλιο σας

*