Ο Ολάντ τίμησε τον Μιτεράν, 20 χρόνια μετά τον θάνατό του

0
7

 

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε το πρωί, ανήμερα της 20ης επετείου του θανάτου του Φρανσουά Μιτεράν, τον τάφο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ενός σοσιαλιστή όπως ο ίδιος, που βρίσκεται στο Ζαρνάκ (νοτιοδυτικά), έγινε γνωστό από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους συνόδευαν η Μαζαρίν Πενζό, η «κρυφή κόρη» του Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζιλμπέρ Μιτεράν, ένας από τους δύο του γιους του, όπως επίσης και στενοί συνεργάτες του εκλιπόντος, μεταξύ αυτών πρώην υπουργοί όπως ο Τζακ Λανγκ και ο Ιμπέρ Βεντρίν, αλλά και ο επιχειρηματίας Πιερ Μπερζέ.

Νωρίτερα απλοί πολίτες είχαν αφήσει κόκκινα τριαντάφυλλα και μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τάφο του.

Όταν ήταν νέος, ο Φρανσουά Ολάντ είχε συνεργαστεί με τον Φρανσουά Μιτεράν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, επιφορτισμένος με θέματα οικονομίας.

Ο Φρανσουά Μιτεράν κυβέρνησε τη Γαλλία το διάστημα 1981 έως 1995 και παραμένει το πρόσωπο που συμβολίζει τον γαλλικό σοσιαλισμό και την ενότητα Κεντροαριστεράς – Αριστεράς.

Έξι στους 10 Γάλλους εκφράζουν την εκτίμηση ότι ο Μιτεράν ήταν ένας καλός πρόεδρος, επίδοση την οποία «ονειρεύεται» ο νυν πρόεδρος, τον οποίο μόλις το 25% των Γάλλων δηλώνει ότι εμπιστεύεται.

Ο Φρανσουά Μιτεράν «συνέβαλε προκειμένου η Κεντροαριστερά να κυβερνήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί τον 20ο αιώνα», επισημαίνει ο Αλέν Μπεργκουνιού, ιστορικός του σοσιαλισμού. Αλλά κυβέρνησε επίσης σε «συγκατοίκηση» με δύο πρωθυπουργούς της Κεντροδεξιάς, τον Ζακ Σιράκ κι έπειτα τον Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Κατά τη θητεία του κατήργησε την θανατική ποινή, θεσμοθέτησε τη συνταξιοδότηση στα 60 έτη, προχώρησε στην απελευθέρωση της ραδιοφωνίας, αλλά και δεσμεύτηκε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Ο Φρανσουά Μιτεράν αποχώρησε από την εξουσία την 17η Μαϊου του 1995 – τον διαδέχθηκε ο Ζακ Σιράκ – εξαντλημένος από τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο του προστάτη, με τον οποίο είχε διαγνωστεί από τις αρχές της θητείας του το 1981, ωστόσο το κράτησε κρυφό.

Απεβίωσε επτά μήνες αφότου αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here